Intervju ambasadorice za TV1 (12. nov. 2014.) [fr]

NJ.Eks. Gospođa Claire Bodonyi, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini, odgovarala je na pitanja gđe Đine Mujkić u dnevniku kanala TV1, 12. novembra 2014. u 19 sati.


U intervjuu za TV1 nova ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi poručuje da BiH ima svoje mjesto u EU. Historijski, kulturološki i geografski gledan ona je dio Evrope. Predsjednik Francuske Fransoa Oland je i tokom učešća na konferenciji predsjednika država Zapadnog Balkana u Sloveniji rekao da će Balkanske zemlje i BiH zasigurno pristupiti EU, kaže Claire Bodonyi.

Na koji način Francuska može pomoći BiH na tom putu?

To je veliki posao. Francuska to čini zajedno sa ostalim članicama Evropske unije. Postoji programi koje finasira Evropska unija, postoji bilateralna saradnja, sarađujemo sa našim ministarstvom vanjskih poslova, pomažemo napredak. I upravo je to uloga zemalja koje su članice EU - Pomoći zemljama koje su na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji. Ali naravno, i BiH treba učiniti dio svog posla.

Je li tu odlučujuća politička volja domaćih političara ili stranih političara ?

Po pravilu, političari predstavljaju volju jednog naroda. Zbog toga ih i biramo, jer smatramo da je to glas naroda. BiH ima zna šta želi u budućnosti, do toga je trebaju dovesti nju vaši političare. Upravo takvu poruka je nedavno i poslala Evropska unija kroz zahtjeve da se vlast vrlo brzo formira. Jer da bismo radili skupa potreban nam je tim. Kao Evropska unija očekujemo da se BH političari što prije uhvate rada na evropskoj budućnosti BiH.

Kako se može ojačati francusku prisustvo ovdje, na kojim područjima bi se moglo više raditi ?

Upravo je to je moj posao, kao ambasadorice. Bilateralna saradnja je jako birna. Francuska je prije svega zemlja kulture. I mi radimo na tom polju, prije svega. Poznajete francuski institut i Centar Andre Malraux s kojim imamo mnogobrojne aktivnosti. Nedavno smo organizovali putujući karavan - kojim su predstavljene mogućnosti studiranja u Francuskoj. Dakle želimo da vaši studenti dođu studirati u Francusku. Kada spominjete ekonomski aspekt to je slabija karika. Francuska se mora još više angažovati. Mislim da imamo mnogo zajedničkih tačaka, recimo na polju gastronomije, u vašoj zemlji je jako kvalitetna hrana. I ono što bih posebno željela promovisati je turizam. Uskoro ćete biti domaćin Olimpijski igara za mlade, 2017.godine, i željela bih da Francuska pomogne na tom projektu, u pogledu trajne infrastrukture odnosno promocij turizma i također u pogledu opreme, jer i Francuska i BiH imaju prelijepe planine koje treba očuvati.

Koji su vaši prvi utisci o BiH i njenim građanima? Da li ima nekih sličnosti sa Francuskom?

Sigurno ima zajedničkih stvari koje možda odmah ne primjećujete. Dolaskom u Sarajevo bila sam impresionirana ljepotom grada i vidnom raznolikošću religija, skupa na jednom mjestu. To ne postoji u Francuskoj, ne možete vidjeti munaru uz zvona katoličke ili pravoslavne crkve ili sinagoge. To daje jako lijepu atmosferu koju po meni treba zadržati. Ono što je još zajedničko BiH i Francuskoj jeste smisao za humor. Bosanci vole da se smiju, a to daje nadu. Treba se nastaviti smijati i napredovati.

Posljednja promjena 21/11/2014

Početak stranice