Intervju – Katarina Herceg, učesnica ljetne škole održivog razvoja [fr]

Katarina, stipendista ambasade na doktoratu u Francuskoj, učestvovala je u ljetnoj školi « Ciljevi održivog razvoja » u Marseju.

Katarina Herceg
PNG - 356.3 kb
Ciljevi održivog razvoja
Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini

Zašto ste se odlučili za ljetnu školu "Ciljevi održivog razvoja"?

Jedan od modula na drugoj ljetnoj školi održivog razvoja u Marseillu je bio na temu zdravlja. Budući da sam dio zdravstvenog sustava trudim se usavršavati kako bi moja karijera pratila najnovije spoznaje u svijetu. Ova škola je upravo poslužila toj svrsi te između ostalog potvrdila ideju cijeloživotnog učenja i usavršavanja. Štoviše modul koji se tiče HIV-a je bio tema moje grupe, što je usko vezano sa bolesti koju ja istražujem na svom doktoratu.

A program na koji ste išli?

JPEG - 403.3 kb
Katarina Herceg et Dr Françoise Barré-Sinoussi

Agenda je bila zaista prepuna kako interaktivnih radionica tako i nadasve zanimljivih imena stručnjaka iz Francuske. Govornici i predavači su bili između ostaloga i predsjednici globalnih udruga usko vezanih za AIDS, znanstvenici sa INSERM-a ( Francuskog nacionalnog instituta za medicinska istraživanja, čija sam i ja članica budući da na pomenutom Institutu radim svoje istraživanje. Posebno želim istaknuti kako mi je bila čast upoznati i slušati dr. Françoise Barre-Sinoussi, dobitnicu Nobelove nagrade (2008.) iz medicine za otkriće HIV-a 1981. godine. Čak sam imala priliku upoznati je sa svojim radom na doktorskom istraživanju. Četiri prva dana smo bili u Marseille-u a zadnja dva u Aix-Marseille Provance. Program je trajao u prosjeku od 8:30 do 19:00. O ozbiljnosti i kvaliteti ljetne škole govori i podatak da je bilo sudionika iz 40 zemalja, sa svih kontinenata, a najviše iz država francuskog govornog područja.

Na čemu radite? Na koji način će ova ljetna škola uticati na Vaš rad?

Ljetna škola mi je poslužila da upoznam eminentne znanstvenike Francuske kao i kolege koje se bave istim poljem rada kao i ja. Lijepo je razgovarati sa kolegama iz cijeloga svijeta koji su također izabrali Francusku za svoje obrazovanje. Velika većina radi u nacionalnim institutima svojih država što će mi vjerujem poslužiti kako za razmjene ideja tako i za prikupljanje podataka za moj doktorski rad. Također, i moj francuski je napredovao jer sam imala priliku komunicirati na francuskom jeziku.
Trenutno radim na objavljivanju prvog znanstvenog članka s temom globalnog tereta Histoplasmoze u korelaciji sa HIV-om, što bi se nadam se trebalo ostvariti do kraja godine. Skupa sa mentorom, Američkim i Francuskim Institutima zaista radimo nešto po prvi put i vjerujemo u uspjeh.

Da li Vam se svidjelo putovanje u Francusku?

JPEG - 122.5 kb
Les Calanques de Marseille
Creative Commons

Francuska je prelijepa država koju rado posjećujem, posebice uživam kada mogu spojiti ugodno s korisnim. Provansa u ljeto je zaista očaravajuća bez obzira s čim se putuje.

Šta mislite o istraživanju u Francuskoj i o nastavi na području nauke?

Mislim da Francuska zasluženo drži titulu jedne od najjačih država kada se govori o znanosti, obrazovanju, međunarodnoj razmjeni, istraživanju itd. Postoje uhodani instituti, udruge, organizacije i točno se zna tko je za što zadužen. Sustav se drastično razlikuje od našega. Država dosta novca ulaže u znanstvena istraživanja, što rezultira iznimnim rezultatima. Nadam se da će i Bosna i Hercegovina se približiti Francuskoj u ovom pogledu jer znanost i istraživanja u BiH nisu na razinama na kojima bi mogle i trebale biti.

Da bi mogli učestvovati u ljetnoj školi, počeli ste učiti francuski u mostarskom ogranku Francuskog instituta. Hoćete li nastaviti i zašto? Hoćete li u radu koristiti francuski jezik?

Mislim da je ova ljetna škola bila poticaj da napokon krenem u avanturu učenja francuskog jezika, što mi je sada i drago. Trenutno savladavam A razinu i uživam u učenju. Ovom prilikom želim zahvaliti i profesorici Lidiji Rotim koja našu grupu zaista motivira na rad, zabavljamo se i učimo. Iako će moj doktorat biti na engleskom jeziku, vjerujem da ću savladati i francuski jezik kao još jedan "trofej" u ovom trogodišnjem periodu. Postoji izreka koja kaže :Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš.
Želim se zahvaliti Francuskom institutu koji zaista brine o svim potrebama stipendista Francuske ambasade. A posebno hvala Francuskoj ambasadi što su mi omogućili da sudjelujem na ovogodišnjoj ljetnoj školi u Marseille-u.

Posljednja promjena 31/08/2018

Početak stranice