Harlem Désir sa akterima projekta Ureda za mlade Balkana (16. mart 2016.) [fr]

Harlem Désir, državni sekretar zadužen za evropske poslove, susreo se sa predstavnicima radne grupe Regionalnog balkanskog ureda za saradnju za mlade (RYCO) u sklopu njihovog sastanka koji se održao od 15. do 17. marta 2016. u Parizu.

Harlem Désir - JPEGHarlem Désir je u Parizu razgovarao sa predstavnicima vlada i udruženja mladih iz 6 zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Oni su mu predstavili ostvareni napredak projekta Regionalnog ureda za saradnju za mlade Zapadnog Balkana (RYCO).

Francuska podržava ovu inicijativu koja doprinosi približavanju mladih Balkana. Francusko-njemački ured za mlade (OFAJ), primjer pomirenja i saradnje mladih, ključni je partner projekta RYCO.

Mladi će također biti jedna od glavnih tema naredne konferencije o Zapadnom Balkanu koja će se održati u julu 2016. u Parizu.

Regionalni ured za saradnju za mlade Zapadnog Balkana pokrenut je 27. avgusta 2015. u okviru samita Zapadnog Balkana u Beču. Premijeri šest zemalja (Republika Albanija, Republika Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bivša jugoslovenska Republika Makedonija i Kosovo) potpisali su zajedničku izjavu s ciljem razvijanja saradnje među mladima Balkana. Nakon toga, formirana je radna grupa sastavljena od predstavnika šest zemalja u svrhu uspostavljanja reginalnog ureda.

Za više informacija :
- Web stranica radne grupe RYCO
- Susret radne grupe RYCO u Sarajevu, januar 2016
- Četvrti susret radne grupe, web stranica OFAJ-a

Posljednja promjena 24/03/2016

Početak stranice