Gračanica i Fleury-les-Aubrais proslavljaju dvadeset godina bratimljenja (2. juni 2017.) [fr]

U povodu 20 godina bratimljenja, francuska delegacija iz grada Fleury-les-Aubrais boravila je u Gračanici gdje je održana ceremonija u prisustvu predstavnika iz Francuske ambasade.

Gračanica je uspostavila prijateljske veze sa francuskim gradom Fleury-les-Aubrais (departman Loiret) prije skoro 40 godina. Ova saradnja je ozvaničena bratimljenjem 1997. godine. 2. juna, u povodu 20 godina bratimljenja, francuska delegacija iz Fleury-les-Aubraisa boravila je u Gračanici na ceremoniji organizovanoj za tu priliku.

U povodu ovog događaja, stanovnici Gračanice su imali priliku pogledati izložbu fotografija o 20 godina partnerstva između ova dva grada, i film o različitim etapama saradnje. Na svečanosti su prisustvovali načelnik Gračanice, Nusret Helić, načelnica Fleury-les Aubraisa, Marie-Agnes Linguet koja je od početka uključena u ovu saradnju, kao i Catherine Palpant, ataše za saradnju Francuske ambasade.

Za saradnju između Gračanice i Fleury-les-Aubraisa u mnogome je zaslužan Dino Čolić, zadužen za međunarodne odnose u gračaničkoj opštini. Rođen u Gračanici, živio je duži period u Fleury-les Aubraisu gdje je radio kao sportski trener i doprinio različitim etapama izgradnje odnosa između dva grada. Iz tog razloga odlikovan je 2012. godine priznanjem viteza iz Nacionalnog reda za zasluge.

Saradnja između Gračanice i Fleury-les-Aubraisa je u zadnjih 20 godina intenzivna. Brojni mladići i djevojke su putovali u Francusku i Bosnu i Hercegovinu zahvaljujući sportskim, školskim i kulturnim razmjenama organizovanim u oba grada. Osim toga, redovne posjete delegacija ovih gradova omogućile su uspostavu ekonomske saradnje, a posebno otvaranje fabrike sa 300 radnih mjesta. I najzad, stanovnici oba grada direktni su korisnici ove materijalne i ljudske saradnje, čemu i svjedoči inauguracija "Mosta prijateljstva" 2008. godine i pomoć koju je grad Fleury-les-Aubrais pružio Gračanici nakon poplava iz 2014. godine. I drugi projekti se trenutno razvijaju, a tiču se stručnog obrazovanja mladih. 2016. godine stručna srednja škola Jean Lurçat iz Fleury-les-Aubraisa i Gimnazija iz Gračanice obnovile su sporazum o saradnji s ciljem unapređenja obrazovanja srednjoškolaca.

Posljednja promjena 26/09/2017

Početak stranice