Govor predsjednika Françoisa Hollandea na otvaranju konferencije COP21 [fr]

30. novembra 2015. godine u Parizu, predsjednik Republike otvorio je 21. konferenciju UN-a posvećenu borbi protiv klimatskih promjena.

Dijelovi govora predsjednika Françoisa Hollandea na otvaranju COP21 :

« Vaše prisustvo daje ogromnu nadu koju ne smijemo iznevjeriti, jer su pogledi naroda i milijardi ljudi uprti u nas. Ja ne suprotstavljam borbu protiv terorizma borbi protiv klimatskog zagrijavanja, jer našoj djeci treba ostaviti ne samo svijet oslobođen od terorizma, dužni smo im dati i održivu planetu. (…)

Mi trebamo djelovati u ime klimatske pravde. (…) Zagrijavanje najavljuje sukobe kao oblačno nebo oluju… Uskoro, moglo bi se desiti da države ne mogu više zadovoljiti vitalne portrebe svog stanovništva, rizikujući glad, egzodus iz ruralnih područja, uz sukobe oko pristupa dobru kojeg je sve manje i manje: vodi. Ova konferencija o klimi govori o miru.

Pripreme za COP21 unijele su nadu. Htio sam da se šefovi država i vlada iz čitavog svijeta okupe na samom početku konferencije kako bi joj dali zamah i ambiciju koji su na visini izazova.

Želim da izrazim poštovanje pionirima u ekološkoj borbi. U toku nekoliko godina, svijest po tom pitanju je evoluirala.

Dobra volja, izjave o namjerama neće biti dovoljne. Pariška konferencija mora predstavljati početak korjenite promjene, ne možemo više prirodu smatrati običnim davaocem resursa.

Pritjerani smo uza zid… Taj je zid sačinjen od naše sebičnosti, naših strepnji, naše rezignacije. On se može srušiti. »

Posljednja promjena 29/12/2015

Početak stranice