Gđa Alma Milanović, vitez Nacionalnog reda za Zasluge (12. nov. 2012.)

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini, g. Roland Gilles, uručio je 12. novembra 2012.godine orden Viteza Nacionalnog reda za Zasluge gđi Almi Milanović, stručnjaku i savjetnici za međunarodnu saradnju, prevodiocu, savjetnici u kabinetu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju ambasador je podsjetio na kontinuirani angažman gđe Milanović, između 1993. i 1996.godine, još u vrijeme dok je Sarajevo bilo pod opsadom, posebno u francuskom bataljonu snaga Ujedinjenih Nacija. U toku ove tri godine, dovodeći svoj život u opasnost, gđa Milanović pratila je francuske vojnike i u najrizičnijim misijama izviđanja ili pregovaranja između tadašnjih strana u sukobu. Gospodin Roland Gilles naglasio je požrtvovanost, hladnokrvnost i fizičku hrabrost koju je pokazala gđa Milanović tokom ove strašne epizode u istoriji svoje zemlje.

Gđa Milanović radila je kasnije u policijskoj misiji Evropske Unije od 2003.godine zatim u vrijeme osnivanja ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i ureda Interpola u Sarajevu.

U isto vrijeme, gđa Milanović radila je u službi za unutrašnju sigurnost naše ambasade od 2003.godine kao prevodilac gdje je pokazala revnost na zadacima, profesionalizam i ljubav prema Francuskoj.

Posljednja promjena 06/01/2015

Početak stranice