Gala večera « Okus Francuske » u slavu francuske gastronomije (19. mart 2015.) [fr]

(Album : fotografije iz ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini i agencije FENA, autorska prava)

Na inicijativu francuskog ministra vanjskih poslova, G. Laurent Fabiusa i slavnog kuhara gaskonjskog porijekla, Alaina Ducassea, u četvrtak 19. marta 2015., priređeno je 1 500 večera u restoranima i ambasadama Francuske u 150 zemalja na 5 kontinenata s ciljem slavljenja umijeća francuske gastronomije. Ovim događajem odalo se priznanje živoj, otvorenoj i inovativnoj kuhinji, koja ipak ostaje vjerna svojim vrijednostima : zajedništvu, velikodušnosti, zdravoj ishrani i poštivanju okoliša.

Nemanja Nenadić, (restoran hotela Kardial, Banja Vrućica, u Tesliću ) izabran je iz Bosne i Hercegovine na osnovu kvalitetnog francuskog menija kojeg je sastavio. (jelovnik 1, jelovnik 2).

Prije gala večere, Ambasadorica Francuske, Nj. Eks. gđa Claire Bodonyi, predstavila je manifestaciju Okus Francuske - Ukus Francuske u francuskoj rezidenciji. Izloženi su i francuski gastronomski proizvodi a predstavnici medija imali su priliku intervjuisati i snimati u kuhinji rezidencije – glavnog kuhara Nemanju Nenadića, kao i više snabdjevača francuskim prehrambenim proizvodima u Bosni i Hercegovini (Maison Coco, W Market).

Članak u Oslobođenju

Reportaža FENE na portalu Klix

Članak na portalu Novo vrijeme

Manifestacija Ukus Francuske koju predstavlja ministar Laurent Fabius

Posljednja promjena 02/04/2015

Početak stranice