Frankofoni ambasadori uručili priznanje učenicima iz Jajca (1. juni 2017.) [fr]

18 ambasadora i međunarodnih predstavnika uručili su priznanje učenicima iz Jajca koji se bore protiv razdvajanja učenika prema njihovom etničkom porijeklu.

Grupu frankofonih ambasadora u Bosni i Hercegovini čine diplomate iz raznih dijelova svijeta, a spaja ih zajednička ljubav prema francuskom jeziku i njegovim vrijednostima.

Uvjereni da jezička raznolikost treba okupljati, a ne razdvajati, frankofoni ambasadori boravili su u Jajcu gdje su uručili učenicima ovog grada iz Srednjobosanskog kantona priznanje "Most za budućnost". Ovim priznanjem nagrađuju se osobe koje rade na zbližavanju naroda u Bosni i Hercegovini i pomirenju između zajednica.

Najprije privremenog karaktera, fenomen "dvije škole pod jednim krovom" pojavio se nakon rata u napetom društvenom ambijentu s ciljem omogućavanja djeci svih zajednica da se školuju. Nažalost, ovaj fenomen se održao i još uvijek postoje ustanove gdje su hrvatska i bošnjačka djeca razdvojeni i školuju se po različitim programima.

U Jajcu su učenici podijeljeni u dvije škole, ali po stručnoj orijentaciji. Ove multietničke škole bošnjački i hrvatski učenici pohađaju u jednakom omjeru.

2016. godine, federalni ministar obrazovanja najavio je osnivanje nove škole u Jajcu za bošnjačke učenike, u sklopu već postojeće škole. Ukoliko se ovaj projekat realizuje, biće to prvo osnivanje "dvije škole pod istim krovom" od 2002. godine.

Nakon ove najave, učenici iz Jajca su organizovali protest protiv te odluke. Već godinu dana, ova grupa srednjoškolaca iz Jajca bori se za poštivanje njihovog prava na zajednički život. Ova inicijativa je privukla pažnju Međunarodne zajednice, među kojima je i Francuska ambasada, koja im želi pružiti svu svoju podršku.

Spisak ambasadora koji su uzeli učešće :
Christiane Hohmann, ambasadorica Njemačke ; Joris Ronse, šef diplomatskog ureda Belgije ; Bosco Gimenez Soriano, ambasador Španije ; Catherine Veber, otpravnica poslova Francuske ; Georgios Iliopoulos, ambasador Grčke ; Nicola Minassi, ambasador Italije ; Kazuya Ogawa, ambasador Japana ; Dana Constantinescu, ambasadorica Rumunije ; Luigi Pezzuto, apostolski nuncij (Sveta Stolica) ; Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske ; Charles-Henry de Rambures, ambasador Suverenog malteškog viteškog reda ; Juriaan Kraak, ambasador Nizozemske ; Drahoslav Stefanek, ambasador, predstavnik Vijeća Evrope ; Jonathan Moore, ambasador, šef misije OSCE-a.

Posljednja promjena 28/06/2017

Početak stranice