Francusko-njemački dan posvećen mladima Balkana (27. januar 2016.) [fr]

Francuska i Njemačka proslavljaju svoje prijateljstvo i podržavaju projekat regionalnog ureda za mlade Zapadnog Balkana (RYCO)

27. januara proslavljen je Dan francusko-njemačkog prijateljstva u Sarajevu.

Tim povodom, ambasada Njemačke, ambasada Francuske i Francusko-njemački ured za mlade (#OFAJ) organizovali su susret sa predstavnicima vlada i civilnog društva šest zemalja Zapadnog Balkana (BiH, Srbija, Albanija, Crna Gora, BJR Makedonija, Kosovo).

Pomirenje i saradnja između Njemačke i Francuske izgrađeno je putem mladih. U zadnjih 50 godina 10 miliona mladih otkrilo je kulturu susjedne zemlje zahvaljujući programima mobilnosti OFAJ-a. Gledajući na ostatak svijet, njemačko-francusko prijateljstvo danas može poslužiti kao primjer za Zapadni Balkan.

OFAJ je partner inicijative za osnivanje Regionalnog ureda za saradnju za mlade Zapadnog Balkana « RYCO ». U povodu događaja organizovanog u Sarajevu 27. januara, mladi iz BiH i regije razgovarali su o izazovima i ciljevima ovog projekta pomirenja i saradnje.

Ambasadorica Francuske i ataše za kulturu ambasade Njemačke potvrdili su podršku svojih zemalja inicijativi RYCO. Učesnici su zajedno odredili cilj, a to je službeno osnivanje ovog organa do naredne Pariške konferenciju o Zapadnom Balkanu koja će se na ljeto održati u Francuskoj.

Posljednja promjena 09/03/2016

Početak stranice