Francusko-njemačka saradnja – potpisan Ahenski sporazum (22. januar 2019.) [fr]

Predsjednik Republike Francuske i Kancelarka Savezne Republike Njemačke potpisali su novi francusko-njemački sporazum o saradnji i integraciji.

Traité d'Aix-La-Chapelle - JPEG
Ahenski sporazum je potpisan 22. januara u povodu Dana francusko-njemačkog prijateljstva 2019.

Ahenski sporazum oslanja se na Jelisejski sporazum iz 1963. koji je uveliko doprinio istorijskom pomirenju između Francuske i Njemačke. Cilj ovog obnovljenog sporazuma je produbljivanje saradnje između Francuske i Njemačke, kao i da se ove dvije zemlje što bolje pripreme za izazove s kojima se suočavaju u XXI vijeku.

Ahenski sporazum će ojačati već bliske veze između Njemačke i Francuske, posebno na području ekonomske i vanjske politike, sigurnosti, obrazovanja i kulture, istraživanja i tehnologije, klime i okoliša, kao i na području saradnje između pograničnih regija i civilnog društva. Obje zemlje će na ovaj način osnažiti zajednički angažman za sigurnost i prosperitet svojih građana u okviru jedne suverenije, jedinstvene i demokratske Evrope.

Francuska i Njemačka će implementirati Ahenski sporazum kroz 15 prioritetnih projekata, a sve će pratititi Francusko-njemačko ministarsko vijeće.

Posljednja promjena 23/01/2019

Početak stranice