Francuski sportski tim učestvuje u EYOF-u 2019. [fr]

32 mladih francuskih sportista učestvuje u 14. Evropskom omladinskom zimskom festivalu koji se održava od 9. do 16. februara 2019. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Skijaši, snowboardaši i klizači starosti od 14 do 18 godina, najveće nade zimskih sportova Francuske, borave ove sedmice u Sarajevu.

U pratnji francuske delegacije nalazi se Paul-Henri de la Rue, dobitnik olimpijske medalje u snowboardcrossu na Olimpijadi u Torinu.

Na Bjelašnici, Jahorini, Igmanu i Palama, sarajevskim olimpijskim centrima, natjecaće se 1500 učesnika iz 46 evropskih zemalja u 8 sportova : alpsko skijanje, skijaško trčanje, biatlon, snowboard, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej na ledu, karling.

EYOF (Evropski omladinski zimski festival) predstavlja istorijski povratak igara u Sarajevo, 35 godina nakon Olimpijade iz 1984. godine.

Francuska ambasada je podržala EYOF : zajedno sa regionalnom agencijom za saradnju mladih RYCO i inkubatorom društvenih inovacija Munja, učestvovala je u obučavanju bh. volontera uključenih u organizaciju festivala, i osnovala ekipu za promovisanje vrijednosti olimpizma na Zapadnom Balkanu.

Posljednja promjena 28/02/2019

Početak stranice