Francuska u srcu Međunarodnog festivala animiranog filma "Banja Luka 2012"

Francuska animacija je ove godine bila u središtu banjalučkog Međunarodnog festivala animiranog filma, koji Francuski institut u Bosni i Hercegovini podržava od njegovog osnivanja. Peto izdanje festivala se održalo od 23. do 28. oktobra 2012.

JPEG

Prilikom konferencije za štampu koja se održala povodom otvorenja festivala, zamjenik direktora Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, gdin Luc Veyri se obratio publici zajedno sa direktorom festivala, gdinom Goranom Dujakovićem.

Festival nudi selekciju filmova francuskih škola, ali i selekciju filmova koji su nagrađeni na festivalu u Annecyju. Otkrit ćemo i neke tematske selekcije francuskog Ministarstva vanjskih poslova. Zadovoljni smo što je festival ove godine pozvao francuske stručnjake Alexis Hunota koji je zamislio ove selekcije, kao i Antoinea Lopeza, izjavio je gdin Veyri.

Konferencija za štampu povodom otvorenja festivala - JPEG

Gdin Alexis Hunot, stručnjak za animaciju, predstavio je retrospektivu francuskih animiranih filmova u raznim kategorijama : savremeni film, film za djecu, selekcija antologijskog filma i filma iz škola, ili ukupno četrdeset filmova.

Prikazani su i najbolji filmovi sa Festivala Clermont-Ferrand (selekcija Antoinea Lopeza) i drugi filmovi nagrađeni na prestižnim festivalima, kao na primjer film Logorama, kolektiva « H5 » koji je nagrađen Oscarom.

Za više informacija o Festivalu

Za više informacija na francuskom

Posljednja promjena 31/10/2012

Početak stranice