Francuska podržava produženje misije EUFOR-a (8. novembar 2016.) [fr]

Vijeće sigurnosti jednoglasno je odlučilo produžiti misiju EUFOR Althea. Francuska je u svom izlaganju istakla evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i poštivanje institucija uspostavljenih u Dejtonu.

France au Conseil de Sécurité de l'ONU - PNG

Rezolucija 2315 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koju je 8. novembra usvojilo 15 članova ove institucije, produžila je za dodatnu godinu dana misiju Evropske unije « EUFOR Althea » u Bosni i Hercegovini.

Rezolucija je također podsjetila na obavezu da svi u potpunosti sarađuju sa institucijama uspostavljenim mirovnim sporazumom.

U nastavku pročitajte dijelove obraćanja francuskog predstavnika.

Francuska pozdravlja jednoglasno usvajanje rezolucije 2315.

Rezolucija pokazuje da svi članovi Vijeća dijele iste glavne principe u vezi sa Bosnom i Hercegovinom : podrška prisustvu evropske operacije EUFOR Althéa, u očekivanju strateškog pregleda kojeg će najesen održati Evropski odjel za vanjske poslove ; poštivanje težnje svih dijelova zemlje ka evropskoj perspektivi ; podsjećanje na prijeku nužnost poštivanja principa i institucija uspostavljenih dejtonsko-pariškim sporazumom.

Jedinstvo Vijeća u vezi sa ovom zajedničkom osnovom šalje poruku mira u regiju i podsjeća da je međunarodna zajednica složna u podršci neovisnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, koju nijedan od njenih entiteta ne može dovesti u pitanje, kao i u poštivanju odluka ove zemlje pod uslovom da uvažavaju međunarodno pravo i okvir utvrđen mirovnim sporazumom.

Dejtonsko-pariški sporazum, više od 20 godina poslije njegovog potpisivanja, i dalje čini glavni temelj institucionalne stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

[...]

Ipak, uprkos njenim slabostima, i dalje smo uvjereni da je situacija u Bosni i Hercegovini krenula putem normalizacije. Naš cilj za naredne godine je, bez osporavanja principa na kojima počiva dejtonsko-pariški sporazum, unaprijeđenje međunarodnog prisustva u smislu njegovog potpunog prilagođavanja stvarnim okolnostima.

Francuska izražava zadovoljstvo što evropska perspektiva danas predstavlja glavni pokretač razvoja i konsolidacije zemlje.

Predaja aplikacije Bosne i Hercegovine za prijem u Evropsku uniju odraz je masovne podrške koju ova perspektiva ima u zemlji.

[...]

20 godina nakon ratnih užasa, Bosna i Hercegovina danas napreduje u dobrom pravcu uz podršku Evropske unije i njenih partnera.

Odgovornost međunarodne zajednice, a posebno ovog Vijeća, je da je ohrabri u tom pravcu. Jedinstvo koje smo jutros pokazali usvajanjem rezolucije 2315 bez sumnje tome doprinosi.

Vanjski linkovi :
Kompletan tekst obraćanja Francuske

Tekst rezolucije 2315

Posljednja promjena 16/11/2016

Početak stranice