Francuska i Njemačka posjetili RYCO i podržali mlade sa Balkana (22. januar 2018.) [fr]

Obilježavajući 55. godišnjicu Jelisejskog sporazuma o prijateljstvu, ambasadori Francuske i Njemačke posjetili su nove prostorije RYCO-a, Ureda za saradnju mladih sa Balkana zajedno sa ministrom Civilnih poslova.

Svakog 22. januara, Francuska i Njemačka proslavljaju godišnjicu Jelisejskog sporazuma, koji je obilježio njihovo pomirenje nakon drugog svjetskog rata. Već 55 godina Francuska i Njemačka su ponosne što su uspjele zajedno izgraditi odnos snažnog i trajnog prijateljstva, glavnog pokretača evropske izgradnje.

Ova godišnijica je i prilika da se podrže inicijative koje favorizuju pomirenje i regionalnu saradnju u korist budućnih generacija. Ambasador Francuske Guillaume Rousson i ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann, zajedno sa ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem, posjetili su nove prostorije Regionalnog ureda za saradnju mladih sa Balkana (RYCO) u Sarajevu.

Šest šefova vlada sa Zapadnog Balkana osnovali su RYCO u Parizu 2016, u okviru Berlinskog procesa. Cilj organizacije je jačanje veza među mladima iz cijele regije i podsticanje njihove mobilnosti i radne sposobnosti. RYCO je nastao po uzoru na Francusko-njemački ured za mlade (OFAJ).

Francuska i Njemačka podržale su RYCO još od samog početka a OFAJ je jedan od ključnih partnera projekta. Povodom 22. januara 2018., Guillaume Rousson i Christiane Hohmann podržali su rad predstavnice RYCO-a u Bosni i Hercegovini, Berine Bukva, i planirane aktivnosti u narednim mjesecima.

Vanjski link:
Site de RYCO

Posljednja promjena 23/01/2018

Početak stranice