Francuska i Njemačka posjetili RYCO, Regionalni ured za saradnju mladih sa Balkana (10. decembar 2019.) [fr]

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini, Guillaume Rousson, i njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini, Margaret Uebber, posjetili su sarajevski ogranak Regionalnog ureda za saradnju mladih sa Balkana (Regional Youth Cooperation Office - RYCO) u utorak 10. decembra 2019.

U fokusu rada RYCO-a je saradnja među mladima Zapadnog Balkana kroz različite programe razmjene, po modelu Francusko-njemačkog ureda za mlade OFAJ. Ovom posjetom, ambasadori Francuske i Njemačke potvrdili su svoju podršku uredu koji omogućuje mladima iz različitih krajeva Zapadnog Balkana da se upoznaju i zajedno rade na brojnim projektima, što je prema ambasadoru Roussonu "ključ za pomirenje među zemljama i narodima ove regije".

Ambasador je također dodao da, u dijelu Evrope iz kojeg mladi u tolikom broju odlaze, RYCO podržava učešće mladih u donošenju odluka, i na taj način krucijano doprinosi razvoju povjerenja, kamenu temeljcu bolje budućnosti. S tim ciljem je i Francuska razvojna agencija (AFD) dobila mandat da obavlja aktivnosti u zemljama Zapadnog Balkana i već je izdvojila 500 000€ za WB6Lab, projekat razvoja društvenog i inovativnog poduzetništva mladih iz zemalja Zapadnog Balkana, već podržan od strane RYCO, OFAJ, GROUPE SOS Pulse i South East European Youth Network (SEEYN).

Berina Bukva, koordinatorica lokalnog ureda RYCO-a, predstavila je ambasadorima brojne konkretne sadašnje i buduće projekte, kao i rezultate nekih aktivnosti poput "Sarajevo Film Festival - In Youth Eyes", projekta koji je uvezao mlade iz šest zemalja članica (Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina), a podržala ga je Francuska ambasada.

Posljednja promjena 30/12/2019

Početak stranice