Francuska dodjeljuje 14 stipendija studentima iz Bosne i Hercegovine (7. juli 2016.) [fr]

Svake godine, francuska vlada dodjeljuje stipendije najboljim bosanskim studentima koji su odabrali Francusku. Ove stipendije strogih kriterija odnose se na postdiplomske studije i doktorate.

14 studenata, odabranih od strane naprestižnijih francuskih univerziteta, kao što je Ecole Normale Supérieure u Lyonu ili Političke nauke, dobili su stipendije ove godine. 13 stipendija dodjeljuje Ambasada Francuske, a stipendiju Eiffel direktno dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Francuske.

Ambasadorica Francuske ugostila je 7. jula ove stipendiste, kao i članove njihovih porodica, kako bi im čestitala prije njihovog odlaska u Francusku.

Francuska je treća svjetska destinacija za prijem stranih studenata, nakon SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. 290 000 stranih studenata u Francuskoj, čak i u slučaju da nisu iz Evropske unije, raspolažu istim povoljnim troškovima upisa i istim pravima kao i francuski studenti. I najzad, da bi se studiralo u Francuskoj nije neophodno govoriti francuski jezik: sve je više univerziteta na kojima se može studirati na engleskom jeziku.

Više od 150 studenata iz Bosne i Hercegovine studira u Francuskoj, najčešće humanističke nauke i jezike.

Od 2015. godine je otvoren Campus France u Sarajevu u cilju savjetovanja studenata koji su zainteresovani za studiranje u Francuskoj.

Za više informacija :

  • o studiranju u Francuskoj, kliknite na link
  • o stipendijama francuske vlade, kliknite na link

Vanjski linkovi :
- Članak objavljen na Klix.ba.
- Emisija BiH Magazin (od 53. minute)

Posljednja promjena 08/07/2016

Početak stranice