Francuska dodjeljuje 11 stipendija bosanskim studentima. (12. juli 2017.) [fr]

Francuska vlada, svake godine, dodjeljuje stipendije najboljim bh. studentima koji su odabrali Francusku. Zahvaljujući ovoj podršci, oni će moći studirati na prestižnim francuskim univerzitetima.

Ove godine 11 studenata dobilo je stipendije francuske ambasade koje će im omogućiti da upišu studije mastera ili doktorata u Francuskoj, na velikim univerzitetima u Parizu, Lilu ili Monpeljeu.

12. jula 2017., Guillaume Rousson, ambasador Francuske, primio je ove stipendiste kako bi im čestitamo prije njihovog odlaska.

Francuska je 4.destinacija u svijetu po broju stranih studenata nakon SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije. 310 000 studenata u Francuskoj imaju iste, povoljne troškove upisa i ista prava kao i francuski studenti, čak i ako ne dolaze iz Evropske unije. Osim toga, francuski univerziteti su međunarodno priznati po svojoj kvaliteti i raznolikosti obrazovanja otvoreni za različite profesionalne prilike. Na kraju, sudeći po nekim stipendistima ove godine, nije obavezno govoriti francuski jezik da bi se studiralo u Francuskoj; sve više univerziteta nudi diplome na engleskom jeziku.

Danas, više od 160 studenata iz Bosne i Hercegovine studira u Francuskoj, posebno humanističke nauke i jezike.

U Sarajevu je 2015. otvorena KancelarijaCampus France upravo radi prijema i savjetovanja studenata koji su zainteresovani za Francusku.

Za više informacija :
• o studijima u Francuskoj
• o stipendijama francuske vlade

Posljednja promjena 26/10/2017

Početak stranice