Francuska ambasada potvrđuje svoju podršku Zemaljskom muzeju BiH (18. septembar 2017.) [fr]

Za drugu godišnjicu ponovnog otvorenja Zemaljskog muzeja, ambasador je predstavio dva projekta koje podržava Francuska: obnova prostorije u kojoj se nalazi Hagada i partnerstvo s muzejom Louvre.

Ambasador Guillaume Rousson je učestvovao na konferenciji za štampu u organizaciji Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u povodu druge godišnjice njegovog ponovnog otvorenja.

Konferencija za štampu je omogućila direktoru Zemaljskog muzeja, Mirsadu Sijariću, da kaže nešto više o još uvijek teškom stanju u ovoj instituciji. Uz njega su bili međunarodni partneri iz "Grupe prijatelja Zemaljskog muzeja" (Francuska, SAD, Turska, Austrija, Italija).

G. Rousson je govorio o dva projekta koja je Francuska ambasada započela u 2017. godini s ciljem davanja podrške Zemaljskom muzeju :

- Projekat "Hagada bliža vama". Zahvaljujući radovima koje finansira Francuska, prostorija u kojoj se nalazi sarajevska Hagada biće renovirana i još bolje obezbjeđena, a omogućiće publici i lakši pristup ovom istorijskom blagu. Svečano otvorenje će se održati za nekoliko sedmica.

- Partnerstvo s muzejom Louvre. Louvre i Zemaljski muzej dogovorili su u aprilu 2017. saradnju u vezi sa tehničkim aspektom (upravljanje inventarom itd.). Prva posjeta troje francuskih stručnjaka je već obavljena.

Ambasador je pozvao predstavnike vlasti Bosne i Hercegovine na svim nivoima da se, što je moguće više, uključe i podrže Zemaljski muzej.

Posljednja promjena 10/10/2017

Početak stranice