Fotografska reportaža iz Konaka u Sarajevu [fr]

Zahvaljujući ljubaznosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, omogućeno je snimanje za France Télévisions, francuska ambasada u Bosni i Hercegovini Vam predlaže svoju fotografsku reportažu Konaka u Sarajevu.

Konak u Sarajevu bio je počev od 1869 u vrijeme Osmanskog carstva, guvernerova palata, tj. sjedište izvršne vlasti. Izgradio ga je Topal Šerif Paša.

Radi se o četvrtoj i posljednjoj palati izgrađenoj u vrijeme Osmanskog carstva u Sarajevu, počev od 1462. Persijski termin saraj, korišten za prve tri palate, dao je svoje ime sadašnjoj bosanskoj prijestolnici. Ova posljednja palata je jedan turski termin, konak i on dolazi iza saraja.

Dvostruka austro-ugarska monarhija koristila je Konak za sjedište guvernera (Landeschef) Bosne i Hercegovine, do 1914. Posebno je poznat zato što je vjerovatno mjesto gdje je preminuo nadvojvoda Franjo Ferdinand i njegova supruga Sofija. Iako se teze istoričara ponekad razilaze u ovome, smatra se da su u ovoj palati oni izdahnuli, nakon pucnjeva Gavrila Principa na Latinskom mostu u neposrednoj blizini palate. U Konaku su i bila izložena tijela Franje Ferdinanda i Sofije.

Konak u Sarajevu je danas u nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje se organizuju službeni prijemi ili dočekuju gosti visokog ranga. Ambasade Francuske i Austrije su tu npr. organizovale svoje zvanične prijeme prije nekoliko godina (zgrada je djelomično u lošem stanju nakon opsade Sarajeva, posebno vitraži kojima treba restauracija).

Reportaža je napravljena u dogovoru sa nadležnim službama države Bosne i Hercegovine kao i Evropskim društvom za produkciju (Quentin Canette, za Secrets d’Histoire), kojima zahvaljujemo.

Za informaciju, može se pogledati i češki sajt posvećen ubistvu nadvojvode.

Posljednja promjena 01/08/2014

Početak stranice