Dvojezična nastava na francuskom jeziku: Gimnazija Obala [fr]

25. avgusta 2020., francuski ambasador u Bosni i Hercegovini, g. Guillaume ROUSSON, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, g. Anis KRIVIĆ, i direktor Gimnazije Obala, g. Benjamin HEDŽIĆ, potpisali tripartitni sporazum u vezi sa dvojezičnim frankofonim odjeljenjem.

PNG
Dvojezično odjeljenje u gimnaziji Obala u Sarajevu otvoreno je početkom školske godine 2018. Program dvojezičnog frankofonog odjeljenja kombinuje temeljito izučavanje francuskog jezika i izučavanje jednog ili više predmeta na francuskom jeziku, usklađeno sa službenim programom Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo i definisano s upravom školske ustanove i Francuskom ambasadom.

Od otvaranja ovog odjeljenja, 35 učenika prati intenzivnu nastavu francuskog jezika, kao i nastavu hemije i matematike na francuskom jeziku. Direktor škole, francuska ambasada u Bosni i Hercegovini i nastavno osoblje veoma su angažovani i posvećeni razvoju dvojezične nastave. Učenici frankofonog dvojezičnog odjeljenja također su putovali u Francusku i učestvovali u projektu frankofonog teatra.

Potpisivanjem tripartitnog sporazuma 25. avgusta 2020. između Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini i Gimnazije Obala ozvaničava se dvojezični program na početku ove školske godine i omogućava Gimnaziji Obala da dočeka treću generaciju srednjoškolaca upisanih u dvojezično odjeljenje.

Posljednja promjena 24/09/2020

Početak stranice