Donacija vakcina Bosni i Hercegovini: isporuka 117.000 doza Pfizera (24.12.2021.) [fr]

Donacijom 117.000 doza Pfizera, Francuska daje podršku Bosni i Hercegovini u borbi protiv epidemije Covid-19.

Don de vaccins à destination de la Bosnie-Herzégovine : livraison de 117 000 doses de Pfizer (Le 24 décembre 2021) - JPEG

Francuska vlada je donaciju vakcina protiv COVID-19 učinila jednim od svojih prioriteta, u znak solidarnosti sa zemljama pogođenim pandemijom i kako bi pomogla da se pokrivenost vakcinacijom širom svijeta ubrza. Francuska je odigrala pokretačku ulogu u implementaciji ovog pristupa.

Tako je Francuska, u aprilu ove godine, bila prva zemlja koja je dodijelila vakcine u okviru COVAX mehanizma i od tada se obavezala da će donirati 120 miliona doza do kraja prve polovine 2022. godine, od čega je 67 miliona već ustupljeno COVAX-u. Francuska je tako treća zemlja, nakon Sjedinjenih Država i Japana, koja je dodijelila najviše doza po količini unutar G7.

Francuska želi usmjeriti svoju pomoć na najranjivije zemlje i one sa krhkim zdravstvenim sistemima: zbog toga je dodijelila 32 miliona doza afričkim zemljama, uključujući obavezu od 10 miliona doza Afričkoj uniji u korist fonda AVAT. Francuska također podržava i zemlje istočne Evrope i Balkana.

Vakcine koje Francuska donira su one koje i ona u isto vrijeme koristi za svoju kampanju vakcinacije: Astra Zeneca, Pfizer, Moderna i Janssen. Francuska nastavlja sopstvenu kampanju vakcinacije i istovremeno daje vakcine svojim partnerskim zemljama u duhu solidarnosti i zajedničkog razvoja.

Francuska je jedna od prvih zemalja koja je počela davati Pfizer vakcine. S tim u vezi, pozdravljamo slanje 7,2 miliona doza vakcine Pfizer Cominarty u 17 različitih zemalja u narednim danima, od čega je 2,3 miliona doza već stiglo na teren.

Velika većina francuskih donacija prolazi kroz multilateralni kanal COVAX-a kojim upravlja Gavi i koji okuplja nekoliko ključnih partnera kao što je UNICEF, kako bi se omogućila efikasna i pravična globalna raspodjela. Osim toga, Francuska je dodijelila i neke bilateralne donacije. U tom okviru, Bosni i Hercegovini je isporučeno 117.000 doza Pfizera iz Francuske.

Posljednja promjena 05/01/2022

Početak stranice