Dodjela odlikovanja Viteza reda Akademskih palmi (15. maj 2013.)

G. Roland Gilles, francuski ambasador u Bosni i Hercegovini, je na ceremoniji u francuskoj rezidenciji, 15. maja 2013. godine, odlikovao Vitezom reda akademskih palmi g-đu Vesnu Kulenović, gđu Emirku Bečić, gđu Benisu Borić i g. Alaina Girarda.

G-đa Vesna Kulenović je odlikovana za svoj dugogodišnji anganžman u korist francuskog jezika i kulture kao i za devetnaest godina rada za Francusku : 1994. godine, za vrijeme rata, g-đa Kulenović je učestvovala u osnivanju prvog Francuskog kulturnog centra u Sarajevu. Nekoliko godina kasnije, pridružila se konzularnom odjelu Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini gdje i danas radi kao pomoćnik konzula.

G-đa Emirka Bečić je odlikovana za svoj rad naprije kao profesor francuskog jezika i književnosti zatim kao prevodilac francuskog ambasadora i press službe ambasade, gdje radi već osamnaest godina. G-đa Bečić je tokom rata također radila kao prevodilac za francusku organizaciju « Eurocité ».

G-đa Benisa Borić je odlikovana za svoj anganžman u promovisanju francuske kulture u svojoj zemlji. Njen sedamnaestogodišnji rad u odjelu za kulturu, zatim njen anganžman u Francuskom institutu u Bosni i Hercegovini, u čijem osnivanju je učestvovala, i kao asistentica savjetnika za kulturu pozdravljeni su na ovoj svečanosti.

G. Alain Girard je odlikovan za svoj anganžman u nastavi francuskog jezika u Bosni i Hercegovini. Posebno se cijeni njegov rad u nevladinoj organizaciji AGIR (Udruženje penzionisanih predavača) zahvaljujući kojem se angažovao kao nastavnik francuskog jezika u centru za strane jezike Armije Bosne i Hercegovine i u udruženju « Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu ».

Posljednja promjena 06/01/2015

Početak stranice