Dobitnici sredstava iz poziva za projekte "Civilno društvo" 2018. [fr]

U okviru političkog kretanja Bosne i Hercegovine i njenog približavanja Evropskoj uniji, kao i u nastavku smjernica predstavljenih na samitu o Balkanu u Parizu i Trstu, Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini objavila je 9. maja poziv za projekte namijenjen nevladinim organizacijama i inkubatorima u precizno definisanim područjima: dobro upravljanje i vladavina prava; stručno usavršavanje mladih posebno u ruralnim područjima, i podrška poduzetništvu; jačanje građanskog anganžmana i valorizacija stručnosti stečene kroz iskustva volontiranja, održivi razvoj.

Žiri je razmatrao projekte 27. maja 2018. i između njih 89 odabrao slijedeće:

Na temu "Podrška dobrom upravljanju i vladavini prava":

-  Youth Democratic Movement za projekat "Legal Paragraf Network" čiji je cilj osnivanje mreže mladih advokata u ruralnim područjima Srebrenice, Banovića i u povratničkim kampovima Olova i Ilijaša koji bi davali besplatne pravne savjete socijalno ugroženom stanovništvu i omogućili advokatima iz ovog područja stažiranje i sticanje iskustva na terenu što nedostaje njihovom obrazovanju.

-  Tuzla Open Center za projekat "The representation of women, justice mechanisms and practices for gender equality in the public administration of the city of Tuzla" čiji je cilj praćenje jednakosti spolova u praksi i zastupljenosti žena u ekonomskim, političkim i socijalnim sredinama u lokalnim javnim institucijama tuzlanske vlade, u saradnji sa gradom Tuzla i u perspektivi izrade lokalnog akcionog "gender" plana za 2019.

-  Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini za projekat "Support to good governance in rural development" čiji je cilj uspostavljanje partnerstva između organizacija civilnog društva, MRR-a i javnih ustanova kako bi se svi uključili u proces donošenja odluka radi poboljšanja života u ruralnim zajednicama. Projekat se odvija u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva članicama mreže MRR-a.

Na temu "Podrška stručnom usavršavanju mladih, posebno u ruralnim područjima, i podrška poduzetništvu":

-  Perpetuum mobile za projekat "Entrepreneur to be" čiji je cilj omogućiti mladim ženama iz četiri opštine (među gradovima Banja Luka, Laktaši, Gradiška, Kneževo i Srbac) da iniciraju poduzetničke projekte i potiču potencijal poduzetništva kroz niz radionica i finalni događaj "T.A.L.K.S." u partnerstvu sa mrežom centara za mlade M.O.C.A.R.T.

Na temu "Jačanje građanskog angažmana i valorizacija stručnosti stečene kroz iskustva volontiranja (posebno u perspektivi EYOF-a 2019.)":

-  Social Innovation Incubator MUNJA za projekat "EYOF Young Volonteers" : promocija volontiranja, širenje njegovih vrijednosti kroz građanski angažman i aduta kroz profesionalnu valorizaciju stečene stručnosti, doprinos angažovanju volontera na cijelom bh. teritoriju u sklopu EYOF-a 2019.

Na temu "Podrška održivom razvoju (razvoj zelene ekonomije, borba protiv zagađenja i u korist očuvanja okoliša)":

-  GEOPA za projekat "Salonite roofs in Zenica" koji promoviše i podržava širenje mjera za energetsku efikasnost u Zenici u partnerstvu sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Čestitamo svim dobitnicima.

Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini izražava zadovoljstvo radi ostvarenih partnerstava sa predstavnicima civilnog društva, a u vezi sa ključnim temama za Bosnu i Hercegovinu. Kvalitet predstavljenih projekata svjedoči o rastućoj snazi aktera civilnog društva u zemlji.

Posljednja promjena 20/06/2018

Početak stranice