Digitalne inovacije u službi kulture : 17. Forum EUROGRAOHICS o grafici i kulturnom naslijeđu (6.-8. novembar 2019.) [fr]

Gospodin Guillaume Rousson, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, govorio je na sedamnaestom forumu o grafičkim tehnologijama i kulturnom naslijeđu. Francuska ambasada bila je partner u organizaciji ovog događaja sa EUROGRAPHICS-om – evropskim udruženjem za digitalnu grafiku.

Od 6. do 8. novembra u Sarajevo School of Science and Technology (SSST), brojni evropski eksperti razgovarali su o novim tehnologijama grafičkog modeliranja i njihovoj primjeni u izučavanju, konzervaciji ili pristupačnosti kulturnog naslijeđa. EUROGRAPHICS organizuje takve događaje jedanput godišnje, na različitu temu, uz osvrt na inovacije i više disciplina.

Ovogodišnjim izdanjem na temu zaštita naslijeđa u digitalnoj eri predsjedavale su tri istraživačice : gđa. Belma Ramić-Brkić, dekanica i profesorica na akademiji za informatiku i informatičke sisteme na SSST; gđa Selma Rizvic, profesorica informatičke grafike na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, voditeljica Laboratorije « Sarajevo Graphic Group » i osnivač Sarajevske povelje za interaktivnu digitalnu naraciju i gđa Karina Rodriguez Echavarria, profesorica i istraživačica na Školi za informatiku, inžinjerstvo i matematiku na Univerzitetu Brighton.

Među učenicima bili su i francuski eksperti : gđa Stefanie Hahmann, istraživačica na Nacionalnom institutu za politehniku i Nacionalnom institutu za primijenjeno informatičko istraživanje u Grenoblu, gospodin Rémi Ronfard i gospodin Pierre Casati iz Francuskog instituta za istraživanje informatičkih nauka i robotiku iz Montbonnota, gospodin Livio De Luca, istraživač u digitalizaciji naslijeđa i direktor mješovite jedinice za istraživanje modela i smulacije za Arhitekturu i Naslijeđe u Marseju koji je dobio Medalju CNRS 2019 za inovaciju, i gospodin Anas Alaoui M’Darhri inžinjer u istoj jedinici.

Sa druge strane, gospodin Étienne Tellier, generalni direktor ICONEM-a, pozvan kao ključni govornik, predstavio je aplikacije tehnike za modeliranje 3D najvažnijih lokacija kulturnog naslijeđa koje primjenjuje francuski startup, sa istaknutim javnim i privatnim partnerima kao što je UNESCO.

Posljednja promjena 25/11/2019

Početak stranice