Decentralizovana saradnja Francuska-Bosna i Hercegovina Auvergne – Srednjobosanski kanton Dodjela diploma u Centru Reumal u Fojnici

JPEG
Tridesetak srednjoškolskih učenika iz Srednjobosanskog kantona imali su priliku ove kao i svake godine počev od 2007.godine, učestvovati u programu intenzivnog kursa od 6 sedmica: „kuhinja/poslastičarstvo” ili „hotelijerstvo-ugostiteljstvo”, nakon kojeg slijedi sedmica provjere znanja.

Časovi praktične obuke koje držali profesori Gimnazije iz Chamalièresa (Auvergne), pod palicom G. Frédérica Hureta, omogućavaju bosanskim učenicima koji se biraju svake godine, da steknu obrazovanje prema najvišim evropskim standardima u tom području.

Uz podršku francuske ambasade u Sarajevu i Državne komisije za decentralizovanu saradnju od samog početka 2007.godine, ovaj projekt se uspješno provodi uz pomoć brojnih domaćih učesnika a posebno Regionalnog vijeća iz Auvergnea i Srednjobosanskog kantona.
JPEG
Gđa Branka Đurić, ministrica za ekologiju i turizam Federacije Bosne i Hedrcegovine prisustvovala je 26.juna dodjeli diploma generacije 2012.godine i naglasila značaj ovog projekta posvećenog ekonomskom i turističkom razvoju, kvalifikovanju radne snage i atraktivnosti teritorije.

Svi akteri prisutni tokom ove svečanosti, posebno Gđa Céline Boulineau, Direktorica za međunarodne odnose Regije Auvergne, G. Salkan Merdžanić, načelnik Fojnice i G. Eldan Lokmić, generalni direktor „Reumala” zajedno sa svojim zamjenikom G. Seminom Sudžukom, složili su se o potrebi prelaska na fazu 2 ovog projekta, tj. uspostave pedagoškog sredstva za početno obrazovanje 400 učenika godišnje.

Posljednja promjena 02/07/2012

Početak stranice