Dani filma na francuskom jeziku u Bosni i Hercegovini

Dani filma na francuskom jeziku u Bosni i Hercegovini sa učešćem ambasada Belgije, Kanade, Egipta, Francuske, Grčke, Rumunije i Švicarske.
JPEG

« Slobodne », film, režija : Raymond Vouillamoz (Švicarska, 2009, 90 min.)
Lucie, devetnaestogodišnja stažistkinja na švicarskoj televiziji otkriva lice identično svom u televizijskim arhivama o ženevskom feminističkom pokretu 70ih godina. Neka dešavanja u njenoj porodici je ubjeđuju da veo tajne obavija njenu misterioznu dvojnicu i ona kreće u potragu. Malo po malo otkriva da je njena dvojnica, Geneviève, poznata aktivistkinja za prava žena u Ženevi, njena prava baka koja je nestala i napustila svoje dijete – Lucinu majku. Život mlade djevojke se dodatno zakomplikuje kad sazna da je u drugom stanju...

« Ostalo je tišina », film, režija : Nae Caranfil (Rumunija, 2008, 145 min.)
Nije uvijek lako imati slavnog oca ! Mladi Grig je sin rumunskog, izuzetno popularnog glumca. Njegova sopstvena budućnost ipak izgleda manje sjajna : previše je nizak za pozorište, nespretan sa ženama i neumjeren u životu, on je na pragu da počini neoprostivu glupost u očima svog oca : da režira jedan film.

« Kuskus », film, režija : Abdellatif Kechiche (Francuska, 2007, 150 min.)
U gradu Sète (Francuska) gospodin Beiji, u šezdesetim godinama radi na lučkom gradilištu, ali ostaje bez posla. On je razvedeni otac i živi sa gazdaricom hotela i njenom kćerkom Rym iako je još uvijek jako vezan za svoju djecu i bivšu suprugu. Sa svojom otpremninom planira da otvori restoran na jednom starom brodu. Za ovaj plan bit će mu potrebna pomoć njegove stare i nove porodice, a i prijatelja.

« Sestra Osmijeh », film, režija : Stijn Coninx (Francuska/Belgija, 2009, 120 min)
Žanin Deker očajnički pokušava da sa drugima podijeli ljubav koju ona nikada nije dobila od svoje majke. Sanja o putovanjima u Afriku i druge daleke predjele. Kada joj situacija kod kuće postane neizdrživa, ona shvata da je manastir jedini način da pobjegne. Život u manastiru je težak za mladu, strastvenu devojku, ali joj pruža i trenutke radosti kakve nikada ranije nije osjetila. U manastiru talentovana Žanin počinje da se bavi muzikom...

Projekcije kratkometražnih filmova Visoke državne škole za izučavanje slike i zvuka ("La Fémis", Pariz)
« Neću košpicu u svojoj trešnji », režija : Louise Arhex (Francuska, 2010, 22 min.)
Glavni lik Joséphine je dobila ime po Joséphine Baker. Ona uvijek kaže sve ono što misli, nerviraju je prosti muškarci, a ona stvari vidi putem čula mirisa.
« Prema oblacima », režija : Vincent Cardona (Francuska, 2010, 38 min.)
Centralna ideja ovog filma je postojanje svemirskog programa koji bi svakome omogućio da putuje u kosmos. Režiser smatra da kosmos ne pripada nikome, ali da je pristup njemu veoma težak i ograničen.
« Talea », režija : Grégoire Letouvet (Francuska, 2010, 9 min.)
Na koji način će Camila da se bori protiv paralize koja joj prijeti ? Camila, mlada profesionalna plesačica živi sama sa svojom mačkom. Genetička bolest koju nosi može je paralizovati u svakom momentu kao rezultat nekog emotivnog šoka. Jedno veče pronalazi svoju mačku mrtvu i pokušava da je nekako zamijeni da bi po svaku cijenu izbjegla pojavljivanje bolesti.
« Holi », režija : Simon Roche (Francuska, 2010, 13 min.)
Sarah luta ulicama Kalkute u potrazi za svojim nestalim bratom. Od njega je uspjela sačuvati samo jedan fotoaparat i slike sa zabava.

« Prinčevi i princeze », animirani film, režija : Michel Ocelot (Francuska, 2000, 70 min)
Dvoje kreativne i radoznale djece se svako veče nalaze u napuštenom kinu i uz pomoć starog tehničara, smišljaju, prerušavaju se, a zatim oživljavaju nekoliko priča u kojima su oni glavni junaci ; to je serija od 6 priča ostvarenih u pozorištu sjena.

« Pas, general i ptice », animirani film, režija : Francis Nielsen (Francuska, 2003, 75 min)
Jedan mladi ruski general žrtvuje ptice da bi zapalio Moskvu i spasio svoju zemlju od Napoleonovih osvajanja. Od tada u penziji, ne može da pronađe mir, opsjednut sjećanjima na ptice u plamenu, trpeći svakodnevno napade svega sto leti u Sankt Petersburgu. Srećom, slučajno pronalazi jednog neobičnog psa koji će njegove košmare pretvoriti u magične snove, pune humora i poezije.

JPEG - 652.1 ko
Journées du film francophone à Sarajevo
JPEG - 660.6 ko
Journées du film francophone à Banja Luka
JPEG - 651.3 ko
Journées du film francophone à Mostar
JPEG - 652.5 ko
Journées du film francophone à Tuzla

Dernière modification : 25/11/2015

Haut de page