Dani Frankofonije : otvaranje izložbe « Riječi i zlo » (29. mart 2016.) [fr]

Izložba « Riječi i zlo » otvorena je u gimnaziji Obala u Sarajevu, 29. marta 2016. u okviru Dana Frankofonije.

« Riječi i zlo » je istovremeno i umjetnički i jezički projekat koji slavi Frankofoniju. Okupio je 200 učenika iz osam škola iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara et Trebinja.

Od januara do marta 2016., ovi učenici koji uče francuski jezik u školi radili su na pitanjima diskriminacije i predrasuda, s ciljem da se podstaknu na razmišljanje o zlu kojeg mogu primijetiti ili osjetiti i govoriti o njemu kroz rečenice. Ove rečenice su napisane u obliku slogana na francuskom jeziku.

Učenici su se zatim slikali sa svojim natpisima uz pomoć fotografa Milomira Kovačevića. Sve ove slike postavljene su na zid slika.

Tokom svečanog otvaranja u gimnaziji Obala, gđa ambasadorica je pozdravila ovaj projekat i podsjetila da dani Frankfonije nisu prilika da se slavi samo francuski jezik nego i univerzalne vrijednosti mira i raznolikosti koje su povezane. Učernici su takođe imali priliku i da govore za vrijeme ovog događaja i bili su sretni i ponosni na ono što su napravili.

Partneri projekta :
PRIVATNA OSNOVNA ŠKOLA « BLOOMING CHILD » – SARAJEVO
KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR OSNOVNA ŠKOLA – SARAJEVO
GIMNAZIJA DOBRINJA – SARAJEVO
GIMNAZIJA OBALA – SARAJEVO
COLLEGE INTERNATIONAL FRANÇAIS – SARAJEVO
GIMNAZIJA – MOSTAR
GIMNAZIJA JOVAN DUČIĆ – TREBINJE
GIMNAZIJA – BANJA LUKA

Zajedno sa profesorima : Maja Debić, Adèle Bouthet, Claire Dupont, Ana Mocnaj, Dalida Spahić, Indira Maksumić, Lidija Rotim, Dragana Vujičič, Jasmina Glisić i Nikolina Makivić

Projekat su inicirali i realizovali Ambasada Francuske i Francuski institut u Bosni i Hercegovini.

Posljednja promjena 15/09/2017

Početak stranice