Čestitka ambasadorice za 2017. godinu [fr]

U 2017. godini gradimo bolju budućnost za mlade iz Bosne i Hercegovine

JPEG - 251.6 kb
Claire Bodonyi, Ambassadrice de France en Bosnie-Herzégovine

Dragi Francuzi iz Bosne i Hercegovine, i Bosanci i Hercegovci prijatelji Francuske,

2016. godina je donijela ohrabrujuće znakove, ali i teške događaje. Ratovi, posebno u Siriji, teroristički napadi i klimatske katastrofe ubili su na stotine hiljada nedužnih ljudi.

Ali ne treba zaboraviti naučne uspjehe koji neprestano daju nadu i otvaraju perspektive. Sportska takmičenja koja okupljaju zemlje u duhu prevazilaženja sebe i međusobne pomoći, osobina koje su neophodne svima nama za napredovanje. Kulturu, kroz očuvanje naslijeđa, koja postaje centar svjetske zaokupljenosti, jer je ona nezamjenjivi prenosnik ljudske inteligencije i razvoja.

U 2016. godini, pariški samit od 4. jula obnovio je, u zemljama Zapadnog Balkana, ambiciju za razvojem prosperiteta regije i izgradnjom zajedničkih avantura. S tim u vezi, osnovan je RYCO, Regionalni ured za saradnju mladih Zapadnog Balkana. Jer upravo mladi trebaju biti u središtu naših razmišljanja. Njihovo obrazovanje, njihove ekonomske perspektive, njihovo povjerenje u budućnost, teme su na koje se trebamo usredsrediti, daleko od prepirki iz nekog drugog vremena.

To želim za nas, Bosance i Hercegovce i Francuze, u 2017. godini : gradimo, sa mladima, svijet koji nas vodi ka boljoj budućnosti. Uz podršku Evropske unije, garanta mira zahvaljujući vrijednostima koje promoviše, Francuska želi biti uz Bosnu i Hercegovinu kako bi razvila odnose povjerenja.

Svima vam upućujem, kao i vašim bližnjima, želje za sreću, zdravlje i prosperitet.
.

Posljednja promjena 20/01/2017

Početak stranice