Čestitka ambasadora/veleposlanika za 2018. godinu [fr]

Ambassadeur Guillaume Rousson - JPEG

Dragi Francuzi iz Bosne i Hercegovine, dragi Bosanci i Hercegovci prijatelji Francuske, želim vam sretnu novu 2018.

U 2017. godini desili su se značajni događaji, kako za Francusku tako i za Bosnu i Hercegovinu. Francuska je imala izbore koji su obnovili njen politički pejzaž. Nastavila je angažman u korist evropske izgradnje. Svugdje u svijetu, Francuska se angažovala u mirovinskim incijativama i aktivnostima promovisanja ljudskih prava i okoliša, s posebnim akcentom na zaštiti klime.

Bosna i Hercegovina je sigurno imala težu godinu. Nakon nekoliko uspjeha iz 2016. godine, vrlo je malo napretka na polju reformi ostvareno u 2017. godini. Presude iz nekoliko velikih procesa podsjetile su u kolikoj je mjeri sjećanje na rat i dalje bolno i koliko podjela nosi sa sobom.

Ekonomija daje pozitivne naznake, a nekoliko razloga daju nadu da će se tako nastaviti i u 2018. godini.

I ove godine, zemlja će se morati suočiti sa izazovima kako bi se ubrzao njen put ka Evropskoj uniji koja je svakako odlučna nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i njenim stanovnicima. Francuska je također obnovila taj isti angažman na samitu u Trstu.

Što se tiče odnosa između Francuske i Bosne i Hercegovine, 2017. godina je bila posebno uspješna. Pokrenuli smo partnerstvo između Muzeja Louvre i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, kao i obnovu prostorija u kojima se nalazi Hagada. Sedmica Frankofonije u martu je također bila uspješna. Interes za studiranje u Francuskoj je svake godine sve veći. Saradnja između profesora, umjetnika, službenika, poduzetnika, policajaca i vatrogasaca predstavlja najbolji dokaz prijateljstva između naše dvije zemlje. U 2018. godini, mogu samo poželjeti da se ovim pravcem nastavi na svim poljima naše saradnje.

Svima vam upućujem iskrene želje za uspjehom, zdravljem i srećom.

Guillaume Rousson

Posljednja promjena 05/01/2018

Početak stranice