COP21 – francusko-njemačka kolumna u dnevnim novinama Oslobođenje (30.novembar 2015.) [fr]

Povodom otvaranja Konferencije o klimi u Parizu, ambasadorica Francuske i ambasador Njemačke pozivaju građane Bosne i Hercegovine da odgovore na izazove i mogućnosti koje pruža COP21

Samit o klimi u Parizu : izazov i mogućnost za Bosnu i Hercegovinu

Počev od 30. novembra, cijela planeta biće na skupu u Parizu radi Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama ili “COP21”. Ovaj samit biće najveći ikada organizovani događaj u Francuskoj. Francuska, Njemačka i cijela Evropska unija, su se posebno angažovale da uspije.

Tokom 2 sedmice, šefovi država i vlada, kao što su Angela Merkel, Barack Obama i Xi Jiping, ali i 20 000 delegata iz svih zemalja svijeta i brojne NVO, pregovaraće o zaštiti naše klime.

Klimatske promjene već su tu : svake godine temperature obaraju rekorde i ekstremni fenomeni se multipliciraju. Ako ne budemo učinili ništa, temperatura bi se mogla povećati do kraja vijeka za 3° do 5°C, što bi bilo katastrofalno za planetu.

Na samitu u Parizu potreban je dogovor koji će omogućiti da se ograniči povećanje temperature na 2°C, što je maksimum koji možemo podnijeti. Zbog toga sve zemlje trebaju obznaniti svoje obaveze za smanjenje emitovanja stakleničkog plina. Zajedno sa drugim zemljama članicama EU, Francuska i Njemačka su se obavezale na smanjenje svojih emisija 2030. godine za najmanje 40% u odnosu na 1990.

Zaštita klime nije samo spašavanje polarnih medvjeda ili usporavanje pustinje u Africi. To je izazov i za Bosnu i Hercegovinu i za radna mjesta za njene stanovnike. Zagrijavanje više od 2°C ugrozilo bi poljoprivredu i infrastrukturu zemlje, kao i sve ekonomske sektore koji su povezani sa njima. Ektremni događaji kao što su poplave i suše se smjenjuju.

Borba protiv klimatskih promjena jeste prilika i za ekonomiju Bosne i Hercegovine. Potrebna je tranzicija prema ekonomiji koja proizvodi manje stakleničkog plina. Ova tranzicija zahtijevaće trud ali bi mogla osigurati održiviji rast sa manje zagađenosti. Na samitu u Parizu biće objavljen plan ekoloških inicijativa koje podržavaju rast i zapošljavanje u oblastima kao što su obnovljive energije, čisti prevoz ili održive zgrade.

Samit u Parizu treba rezultirati sporazumom između država ali takođe mora i da podigne javnu svijest. Mi, dakle, pozivamo sve Bosance da pokrenu akcije i dijalog radi odbrane svoje budućnosti. Bosna i Hercegovina treba vaš angažman kako bi iskoristila mogućnosti za tranziciju prema čistijoj ekonomiji.

Claire Bodonyi, Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini
Christian Hellbach, Ambasador Njemačke u Bosni i Hercegovini

Posljednja promjena 29/12/2015

Početak stranice