"Brexit" : Izjava predsjednika Republike francuske (24. juni 2016.) [fr]

Predsjednik Republike, François Hollande, brzo je reagovao nakon objavljivanja rezultata referenduma održanog u Ujedinjenom kraljevstvu u vezi sa ostankom u EU. U nastavku dijelovi njegove izjave:

« Britanci su referendumom odlučili izaći iz Evropske unije. To je bolan izbor i iskreno mi je žao zbog Ujedinjenog kraljevstva i Evrope. Ali to je njihov izbor i mi ga moramo poštovati suočavajući se sa svim njegovim posljedicama. Velika Britanija neće dakle više biti dio Evropske unije i procedure predviđene ugovorima će brzo biti primijenjene, to je pravilo, ali i posljedica. (…)

Glasanje u Velikoj Britaniji ozbiljno stavlja Evropu pred izazov. U ovim okolnostima ona mora pokazati svoju čvrstinu i snagu, pružajući neophodne odgovore kako bi vladala ekonomskim i finansijskim rizicima zbog izlaska Velike Britanije. Mjere su već preduzete i imam povjerenje u njihovu efikasnost. Ali britanska odluka također zahtijeva da se sa lucidnošću sagledaju nesavršenosti funkcionisanja Evrope i gubitak povjerenja naroda u projekat koji ona predstavlja.

Opasnost od ekstremizma i populizma je ogromna. Uvijek je potrebno manje vremena da se nešto razgradi nego da se napravi, da se nešto uništi nego da se izgradi. Francuska, zemlja osnivač Evrope, to neće prihvatiti.

Neophodno je trgnuti se. Da bi išla naprijed, Evropa se ne može više ponašati kao prije. Narodi od Evrope očekuju da ponovo afirmiše svoje vrijednosti. Vrijednosti slobode, tolerancije i mira. Evropa dakle treba da bude sila koja suvereno odlučuje o svojoj sudbini i brani svoj model.
Francuska će dakle preuzeti inicijativu kako bi se Evropa usredsredila na suštinu : sigurnost i odbranu našeg kontinenta radi zaštite naših granica i očuvanja mira suočena sa prijetnjama, investiranje u privredni rast i zaposlenost kako bi sprovela industrijske politike u oblasti novih tehnologija i energetske tranzicije, fiskalno i socijalno usklađivanje da bi našim privredama obezbjedila pravila, a našim sunarodnicima garancije ; i najzad jačanje euro zone i njene demokratske vladavine.

Uvjeren sam da Evropa treba biti nosilac projekta, a ne da se izgubi u procedurama. Građani treba da je razumiju i kontrolišu. Treba brzo donositi odluke tamo gdje se to očekuje i jednom zasvagda prepustiti nacionalnim državama ono što je u njihovoj isključivoj nadležnosti. To je mandat koji ću iznijeti na Evropskom vijeću slijedećeg utorka. Prije toga ću se susresti sa predstavnicima velikih političkih stranaka u našoj zemlji. Također ću u ponedjeljak ići u Berlin kako bismo sa kancelarkom Merkel, i vjerovatno Mateom Rencijem, razgovarali o onome što treba da se uradi, posebno za pripremu tog vijeća. Ići ću u Njemačku, jer od našeg jedinstva zavisi kohezija Evropske unije.

Evropa je velika ideja, a ne samo veliko tržište. Vjerovatno se ta ideja izgubila pošto smo to zaboravili. Evropa mora da nastavi da bude nada za mlade, jer to je njihova budućnost. Danas nam istorija kuca na vrata. U pitanju je razjedinjenje Evrope uz rizik da se zatvori u sebe ili da reafirmiše svoje postojanje uz duboke promene. Učiniću sve da to budu duboke promjene prije nego zatvaranje u sebe, a Francuska ima posebnu odgovornost, jer se nalazi u srcu Evrope, jer je željela Evropu, jer je izgradila Evropu, jer je zemlja koja može da povede i druge i garant je budućnosti našeg kontinenta. To je moje uvjerenje kao Francuza i kao Evropljanina i to je ono što će me određivati u vođenju naše zemlje u ovom tako odlučujućem periodu za koji znamo da će nam Istorija suditi. Pošto je Istorija ovdje i sada, budimo na visini okolnosti kroz koje prolazimo. »

Posljednja promjena 28/06/2016

Početak stranice