Bosna i Hercegovina na susretima Francuska-Balkan u Dijonu (16.-17. mart 2018.) [fr]

Načelnici Jajca i Laktaša, kao i predstavnici grada Tuzle i omladinskih organizacija, učestvovali su u Međunarodnim susretima Francuska-Balkan 2018.

Tri bh. predstavnika (načelnici Jajca i Laktaša, kao i jedan bliski saradnik gradonačelnika Tuzle) i tri predstavnika mreže mladih iz BiH (Munja, YIHR i KULT) učestvovali su u Međunarodnim susretima Francuska-Balkan 16. i 17. marta 2018. na poziv grada Dijona.

Vue panoramique de Dijon - JPEGU organizaciji platforme Francuska-Balkan, Ministarstva za Evropu i vanjske poslove i uz podršku francuskog Udruženja vijeća evropskih opština i regija (AFCCRE), ovi susreti su bili još jedna prilika za lokalne zajednice zemalja Zapadnog Balkana za zajedničku debatu nakon zasjedanja u Tirani 2013. godine.

Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove dalo je svoju podršku ovom događaju koji je omogućio vidljivost konkretnih rezultata, pozitivnih za stanovništvo i jednih i drugih, kao i saradnju između francuskih lokalnih zajednica i zajednica ostalih zemalja.

Teme o kojima se razgovaralo na radionicama su bile : izazovi evropskih integracija za lokalne zajednice u Jugoistočnoj Evropi ; saradnja na polju kulture, sjećanja, naslijeđa ; ekonomska saradnja i valorizacija teritorija ; i najzad saradnja među mladima koja je čvrsta i omogućava složnu izgradnju budućnosti.

Posljednja promjena 20/03/2018

Početak stranice