Bilateralne posjete (2008)

Posjeta g. Pelisara, Predsjednika Udruženja Gradonačelnika Francuske (19. i 20. juni)

G. Žak Pelisar, Predsjednik Udruženja francuskih gradonačelnika i poslanik regije Žura, došao je u radnu posjetu Bosni i Hercegovini, 19. i 20. juna, kako bi ispitao mogućnosti razvoja saradnje između francuskig i bosanskih općina.

G. Pelisar je razgovarao sa predsjednicima Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, g. Ljubom Bešlićem, (gradonačelnikom Mostara) i g. Radomirom Kezunovićem (gradonačelnikom Istočnog Sarajeva) kao i sa Gradonačelnicom Sarajeva, gđom. Semihom Borovac. Imao je priliku i da se uvjeri u kvalitet saradnje između regije Overnj i Srednjobosanskog kanona, prilikom posjete termalnom kompleksu Akvareumalu u Fojnici.

Predsjednici Saveza općina i gradova Federacije i Republike Srpske trebali bi doći u posjetu Francuskoj, u iduća dva mjeseca, u okviru Vijeća za koordinaciju koje ujedinjuje ova dva saveza, i proširiti partnerstvo između lokalnih zajednica naše dvije zemlje.

Susret g. Žan-Pjera Žujea sa Ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, g. Svenom Alkalajom (Pariz, 1. april 2008)

Državni sekretar za evropske poslove, g. Žan-Pjer Žuje, primio je u posjetu Ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, g. Svena Alkalaja. Tom prilikom su razgovarali o razvoju odnosa između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u okviru francuskog predsjedavanja Evropskom unijom, o situaciji u zemlji i regionu nakon nezavisnosti Kosova, kao i o bilateralnim odnosima.

Gospodin Alkalaj se susreo i sa francuskim poduzetnicima u Privrednoj i industrijskoj komori u Parizu.

Dernière modification : 11/06/2009

Haut de page