Bilateralne posjete (2006)

Posjeta parlamentarne grupe prijateljstva Francuska – Bosna i Hercegovina

Na poziv parlamentarne grupe prijateljstva Bosna i Hercegovina – Francuska, Predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Francuska - Bosna i Hercegovina, gospodin François Lamy, i gospoda Jacques Godfrain, Jacques Dessalangre i Marcel Dehouxa, boravili su u posjeti Bosni i Hercegovinu od 3. do 7. decembra 2006.

JPEG
U okviru ove posjete, parlamentarna delegacija se u Sarajevu susrela sa tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, gospodom Radmanovićem, Komšićem i Silajdžićem kao i sa Predsjedavajućim Vijeća Ministara, gospodinom Terzićem. Razgovarali su i sa predsjedništvom oba Doma Parlamenta Bosne i Hercegovine (gospoda Raguž, Špirić i Džaferović), sa liderima glavnih političkih stranaka kao i sa zvaničnicima Predstavničkog doma Federacije i Načelnicom Sarajeva.

Osim toga, susreli su se i sa Visokim predstavnikom / Specijalnim predstavnikom za Evropsku Uniju, gospodinom Christian Schwarz-Schillingom. Parlamentarci su prisustvovali i razgovorima ekonomske prirode u Sarajevu i Mostaru, a posebno sa EPPU-om (Institut za ekonomska predviđanja i analize), Vijećem stranih investitora i Generalnim direktorom Aluminijuma Mostar.

U Mostaru je gospodin Godfrain, poslanik – načelnik grada Mijoa (Millau), otvorio izložbu fotografija posvećenu gradnji vijadukta u Mijou, koja je omogućila da se uske veze ova dva grada još više učvrste.

I na kraju, članovi delegacije su posjetili i Banja Luku gdje su se susreli sa Predsjednikom Republike Srpske (gospodinom Jelićem), Predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske (gospodinom Radojičićem) i Načelnikom Banje Luke (gospodinom Davidovićem). Također su razgovarali i sa predstavnicima međunarodnih organizacija u RS-u (Delegacija Evropske komisije, OHR i OSCE) kao i sa predstavnicima Ambasade Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovom parlamentarnom posjetom naglašen je značaj bilateralnih odnosa Francuske i Bosne i Hercegovine i potvrđena volja da se ti odnosi još više učvrste, posebno u oblasti ekonomije. Istaknuta je i čvrsta podrška Francuske evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Francuski poslanici su podsjetili i na perspektive jačanja međuparlamentarne saradnje sa generalnim sekretarima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje 11-te godišnjice preuzimanja mosta Vrbanja

uzbuđenjem je proslavljena 11-ta godišnjica preuzimanja mosta Vrbanja od strane francuskih trupa iz 3. Puka kolonijalne pješadije.

JPEG

Dvojica francuskih vojnika koja su dala svoj život, 27. maja 1995, kaplar Marcel Amaru i pješadinac Jacky Humblot, nisu poginula uzalud : preuzimanje mosta Vrbanja obilježilo je odlučujući preokret u istoriji sukoba u Bosni i Hercegovini, najavljujući intervenciju NATO-a, primirje i uspostavljanje mira.

Među prisutnim su, prije svega, bili specijalni izaslanik Predsjednika Republike, francuski Ministar za boračka pitanja, G. Mekachera, Predsjednik zajedničkog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, g. Sulejman Tihić, Admiral Lanxade, Komandant Generalštaba Vojske od 1991 do 1995, General Gobilliard, Komandant UNPROFOR-a u Sarajevu od 1994 do 1995, kao i francuski Ambasador u Bosni i Hercegovini, g. Henry Zipper de Fabiani.

Pristajanje minolovca "Verseau" u Neumu

JPEG

Minolovac "Verseau" francuske drzavne mornarice ostao je usidren u pristaništu u Neumu od subote 15. aprila do nedjelje 17. aprila. Godinu i pol nakon dolaska fregate "Courbet", otporne na radare, pristajanje ovog broda opremljenog najnovijom tehnologijom još jednom je naglasilo čvrste veze između Francuske i Bosne i Hercegovine.

Tri člana zajedničkog predsjedništva, G. Sulejman Tihić (Predsjedavajući zajedničkog Predsjedništva), G. Borislav Paravac i G. Ivo Miro Jović prisustvovali su ovoj ceremoniji. Među prisutnim su bili i Ministar za ljudska prava i izbjeglice, G. Mirsad Kebo, drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, G. Džaferović i načelnik Mostara, G. Ljubo Bešlić.

"Verseau" je primio i brojne vojne dužnosnike: šefa Generalštaba oružanih snaga Bosne i Hercegovine, G. Sifeta Podžića, glavnog komandanta snaga EUFOR-a za jugoistok, Generala Harralda Fueggera, kao i brojne atašee za odbranu iz diplomatskih predstavništava prisutnih u Bosni i Hercegovini.

Posljednja promjena 27/03/2008

Početak stranice