Bilateralne posjete (2005)

Prijem u Parizu, u čast zajedničkog Predsjedništva BiH, povodom 10-te godišnjice Dejtonsko-pariškog sporazuma

JPEGU ponedjeljak, 12. decembra, povodom obilježavanja desetogodišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma potpisanog u Parizu 14. decembra, Predsjednik Republike, G. Jacques Chirac, razgovarao je sa zajedničkim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, kojeg čine G. Ivo Miro Jović, zatim aktuelni Predsjedavajući, G. Sulejman Tihić, i Borislav Paravac. Zajedničko Predsjedništvo je primio i Ministar vanjskih poslova, G. Philippe Douste-Blazy u srijedu, 14. decembra.

G. Philippe Douste-Blazy sa G. Borislavom Paravcem (bosanski Srbin), Sulejmanom Tihićem (Bošnjak) et Ivom Mirom Jovićem (bosanski Hrvat), članovima zajedničkog Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U srijedu, 14. decembra, na godišnjicu potpisivanja mirovnog sporazuma, zajedničko Predsjedništvo, Premijera Bosne i Hercegovine i Ministra vanjskih poslova primio je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, povodom sjednice koja je održana, na francusku inicijativu, u Parizu, u Palati Vanjskih poslova.
Prilikom ovih susreta, razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i u regiji, o evropskoj perspektivi Balkana, saradnji sa Haškim tribunalom, ustavnoj reformi započetoj u Bosni i Hercegovini, budućnosti međunarodnog prisustva u ovoj zemlji i ulozi Evropske Unije.

Posjeta Gđe Catherine Colonna 18. i 19. novembra 2005.

Uoči desete godišnjice Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, Gđa Catherine Colonna, Ministrica za evropske poslove, posjetila je Sarajevo u petak, 18. i subotu, 19. novembra 2005. 18. novembra, ministrica je posjetila generalštab EUFOR-a, evropske snage koje su naslijedile NATO a broje 6300 ljudi.

Razgovarala je sa G. Mladenom Ivanićem, ministrom vanjskih poslova a primio ju je i G. Adnan Terzić, Premijer, kao i zajedničko tročlano Predsjedništvo kojeg čine G. Borislav Paravac, Sulejman Tihić et Ivo Miro Jović (aktuelni Predsjedavajući). Ministrica se susrela i sa predstavnicima civilnog društva među kojima je i Francis Bueb, Direktor Centra André Malraux, kao i predstavnicima evropskih intitucija prisutnih u Bosni i Hercegovovini.
19. novembra, Gđa Colonna je odala počast francuskim vojnicima poginulim u mirovnim misijama i položila vijenac na spomenik poginulim smješten preko puta Francuske ambasade.

Posljednja promjena 27/03/2008

Početak stranice