Bh. ministri na samitu o borbi protiv krijumčarenja oružjem u Parizu (11. decembar 2018.) [fr]

G. Crnadak i g. Mektić učestvovali su na ministarskoj konferenciji francusko-njemačke inicijative o borbi protiv krijumčarenja naoružanjem malog kalibra na Zapadnom Balkanu.

Francuska i Njemačka su pokrenule, na samitu o Balkanu koji se održao u Trstu 2017. godine, inicijativu za borbu protiv krijumčarenja naoružanjem malog kalibra u zemljama Zapadnog Balkana. 3 do 6 miliona komada vatrenog oružja, koliko danas cirkuliše regijom, predstavlja pravu prijetnju za evropsku sigurnost.

Tokom cijele 2018. godine, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija učestvovale su u koordiniranim aktivnostima koje su predvodile Francuska i Njemačka. Jedan takav sastanak održao se u Sarajevu 5. juna 2018.. Regionalna mapa puta je usvojena u Londonu u julu 2018.

Francuska je organizovala 11. decembra 2018. ministarsku konferenciju gdje su predstavljeni državni akcioni planovi za uspostavljanje regionalne mape puta i utvrđeni donatorski prilozi. Francuski ministar vanjskih poslova, Jean-Yves Le Drian, i njegov njemački kolega, Heiko Maas, predsjedavali su ovim sastankom.

Bosnu i Hercegovinu su predstavljali ministar vanjskih poslova, Igor Crnadak, i ministar sigurnosti, Dragan Mektić.

Posljednja promjena 13/12/2018

Početak stranice