Anđela, pobjednica na takmičenju iz francuskog jezika u RS-u, na nagradnom putovanju u Saint-Malo [fr]

Zahvaljujući odličnom znanju francuskog jezika, Anđela, učenica Gimnazije Jovan Dučić iz Trebinja, osvojila je lingvističko putovanje u Francusku.

Francuska ambasada nagrađuje svake godine najbolje učenike na takmičenju iz francuskog jezika u organizaciji Pedagoškog zavoda Republike Srpske i u saradnji sa Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini.

Anđela Ɖurica iz Gimnazije Jovan Dučić iz Trebinja, osvojila je u 2018. godini prvu nagradu: lingvističko putovanje u Saint-Malo od 8. do 16. jula 2018. U nastavku nam govori o svom iskustvu.

Andjela, gagnante du concours de français de RS - JPEG

Osvojili ste prvo mjesto na takmičenju iz francuskog jezika, a kao nagradu lingivističko putovanje u Saint-Malo. Zašto ste se odlučili učestvovati na ovom takmičenju ?

Anđela : Odlučila sam se prijaviti na takmičenje, jer obožavam Francusku i francuski jezik. Učim ga već 8 godina.

Dakle iz ljubavi prema francuskom jeziku odlučili ste se prijaviti na takmičenje. A odakle ta ljubav ?

Anđela : Najprije sam odlučila učiti francuski jezik zbog njegove korisne strane. Poznat je jezik u svijetu, i može biti vrlo koristan u raznim područjima, kao npr. međunarodna uprava.

Ovo je bio Vaš prvi boravak u Francuskoj?

Anđela : Ovo mi nije bilo prvi put. Već sam putovala na jug Francuske i obišla gradove Nicu i Kan. Međutim, ovo mi je prvi put da idem u Bretanju.

JPEG - 84.4 kb
Plaža u Saint-Malou

Kako Vam se svidio Saint-Malo?

Anđela : Saint-Malo je jako lijep grad. U stvari, cijela Bretanja je predivna! Zahvaljujući ovom putovanju, imala sam također priliku da otkrijem jedan od najljepših gradova na svijetu : Pariz, grad mode i svjetlosti.

Boravili ste u krugu jedne francuske porodice, uključeni u svakodnevni život. Šta mislite o ovakvom otkrivanju jedne nove kulture?

Anđela : Nije mi bilo teško ovako otkrivati francusku kulturu. Porodica koja me ugostila je bila odlična. Izuzetno ljubazni ljudi, i stvarno mi je drago što sam ih upoznala.

Šta vam je donijelo ovo putovanje?

Anđela : Iskustvo. Poboljšala sam poznavanje jezika i naučila brojne finese francuskog jezika. Otkrila sam novu destinaciju i stekla prijatelje iz Francuske, ali i iz Argentine i sa Tajvana.

Šta biste poručili nekome ko je zainteresovan za lingvistički boravak u nekoj porodici?

Anđela : Svim zainteresovanim bih rekla da je ovo prelijepo iskustvo, i da ne propuste takvu priliku. Ne samo da ćete otkriti jednu prelijepu francusku regiju, već ćete i poboljšati znanje jezika, upoznati se s ljudima iz cijelog svijeta, i naučiti nešto o njihovim zemljama i kulturama.

Posljednja promjena 19/11/2018

Početak stranice