Ambasadoru uručena Zlatna povelja Internacionalne lige humanista [fr]

U povodu obilježavanja 40. godišnjice utemeljenja Internacionalne lige humanista, njeni predstavnici dodijelili su francuskom ambasadoru u BiH, g. Rolandu Gillesu, Zlatnu povelju « Počasni ambasador kulture mira i dijaloga », 10. juna 2014. u Sarajevu.

« Ovom poveljom odajemo priznanje radu ambasadora Rolanda Gillesa. Kada govorimo o miru, bitno je istaknuti ličnosti koje zaista doprinose unapređenju dijaloga među ljudima. Putovao je širom Bosne i Hercegovine, susretao se sa običnim ljudima, slušao njihove priče, i imao iste želje za bolje sutra. Njegov rad je ne samo u duhu lige već je i njena misija », izjavio je Zdravko Šurlan, generalni sekretar ILH-a, na početku ceremonije.

« Za mene je ovo priznanje od velikog značaja, jer dolazi u trenutku kada završavam svoj ambasadorski mandat, i primam ga ne u svoje lično ime već u ime dugogodišnjeg djelovanja Francuske u Bosni i Hercegovini, u ime vrijednosti koje je promicala i branila. Uoči obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, gdje se moja zemlja dobrovoljno angažovala, upravo ovdje u Sarajevu ova poruka dobija sav svoj smisao. Sto godina poslije, na nama je odgovornost više nego ikad da ponesemo, sa svom našom snagom uvjerenja i svom snagom naših ubjeđenja, poruku mira i pomirenja.
Poruka humanista poziva da se građanin ponovo stavi u središte društva. Svi smo mi građani svijeta, obogaćeni našim razlikama. Vjernik, književnik i čovjek od principa, Lacordaire, je već početkom XIX vijeka potvrdio ovu istinu riječima : « Ja sam Atinjanin, Rimljanin, živim podno Partenona, i čujem sa vrha Kaptola, Cicerona koji mi govori i budi emocije », rekao je između ostalog ambasador Roland Gilles.

Prilog sa TV1

Posljednja promjena 06/01/2015

Početak stranice