Ambasadorice Francuske i Njemačke pozivaju na održavanje izbora u Mostaru (1. oktobar 2016.) [fr]

U povodu izbora od 2. oktobra, g-đa Claire Bodonyi i g-đa Christiane Hohmann objavile su zajedničku izjavu u cilju zaštite prava građana Mostara.

1. oktobra, dan prije lokalnih izbora 2016., ambasadorice Njemačke i Francuske objavile su zajedničku kolumnu u Dnevnom listu i na portalu Klix.ba.

Ambassadrices de France et d'Allemagne - PNG

Izbori u Mostaru, važna etapa na putu u Evropsku uniju

Članovi Evropske unije prihvatili su zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo, i to je bio veliki korak za zemlju. Francuska i Njemačka su podržale ovu odluku koja nagrađuje uloženi trud u provođenju reformi. Ostaje još puno posla i naše zemlje će pratiti naredne etape, zajedno sa onima koji su posvećeni budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih stanovnika.

Bosanskohercegovačke vođe moraju se zauzeti za budućnost svoje zemlje, odgovorni su za nju. S tim razlogom su izabrani. Međunarodna zajednica će se brinuti o očuvanju mira i poštivanju temeljnih prava stanovnika ove zemlje.

U nedjelju, cijela Bosna i Hercegovina pristupiće odabiru svojih gradonačelnika, načelnika i općinskih vijećnika. Zaista, cijela BiH ? Ne, jer u Mostaru, skoro 100 000 stanovnika još uvijek nemaju pravo da biraju svoje predstavnike. Ova situacija predstavlja uporno kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Situacija u Mostaru također, i naročito, predstavlja temeljni problem za demokratiju i ljudska prava. To je test za Bosnu i Hercegovinu i njene vođe, koji danas moraju pokazati da su sudbina i prava građana smještena iznad politikanskih postupaka i njihovih ličnih interesa. To se očekuje od budućeg kandidata za Evropsku uniju.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo inicirali su proces posredovanja u Mostaru. U potpunosti podržavamo njihove napore, čiji je cilj favoriziranje dogovora između lokalnih aktera. I doista, to su ti akteri, te stranke, koji imaju ključeve zajedničkog rješenja. Politički dijalog sada mora dati rezultat.

Za trenutnu situaciju oduzimanja građanskih prava krive su dominantne stranke u Mostaru. Pozivamo ih da prestanu sa svojim političko-finansijskim igrama. Pozivamo ih da pokažu svoju odgovornost i pronađu kompromis, uz poštivanje ustavnih principa Bosne i Hercegovine i u interesu stanovnika Mostara. Kao članovi Evropske unije, znamo koliko je kompromis u središtu naših vrijednosti.

Pomirenje između različitih etničkih grupa, ali isto tako i političkih, ostaje jedan od osnovnih izazova u ovoj zemlji. Prije više od 70 godina, Francuska i Njemačka krenule su putem svog pomirenja, pomirenja između političkih vođa, a posebno među narodima. A danas, govorimo čak o francusko-njemačkom paru! Zahvaljujući odgovornoj viziji političkih vođa na obje strane, uspjeli smo doći do onoga što se činilo nemogućim nakon drugog svjetskog rata : dubokog prijateljstva između dva naroda koje je vidljivo u svakidašnjem životu naših građana. U Mostaru također, izazovi pomirenja su veliki. Vratiti stanovnicima Mostara pravo da biraju svoje predstavnike je ključna etapa u ovom procesu. Za nas, put Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji prolazi i kroz Mostar.

Posljednja promjena 04/10/2016

Početak stranice