Ambasadori Evropske unije osuđuju politički pritisak na pravosuđe (3. februar 2016.) [fr]

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i svi ambasadori zemalja članica izjasnili su se za neovisnost pravosuđa.

Drapeau de l'Union européenne - JPEG

3. februara 2016. godine, ambasadorica Francuske i ambasadori zemalja EU akreditovanih u Bosni i Hercegovini, potpisali su slijedeću zajedničku izjavu :

Pravosudne institucije moraju djelovati bez političkog pritiska

"Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u BiH, naglašava da je nezavisan, sposoban i nepristrasan pravosudni sistem temeljna garancija vladavine zakona, demokratije i poštovanja ljudskih prava.

Ne komentirajući pojedinačne pravne slučajeve, osuđujemo pokušaje vršenja političkog pritiska i neprimjerenog uticaja na pravosudne institucije na svim nivoima, u posljednjih nekoliko mjeseci. Svi u Bosni i Hercegovini, uključujući vlasti, političke lidere i civilno društvo, su dužni da poštuju i pridržavaju se nezavisnosti pravosuđa koje treba da djeluje bez bilo kakvih vanjskih pritisaka.

Podsjećamo da je vladavina zakona jedan od kamena temeljaca članstva u Evropskoj uniji i u srži je procesa proširenja.

Očuvanje nezavisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa, kao i jednaka primjena vladavine zakona prema svim građanima Bosne i Hercegovine, su od najvećeg značaja za Evropsku uniju."

Originalni tekst zajedničke izjave na engleskom jeziku na web stranici Delegacije EU

Posljednja promjena 04/02/2016

Početak stranice