Ambasador pozdravlja rad francuskog kontingenta pri Policijskoj Misiji Evropske Unije koja će zatvoriti svoja vrata 31. januara 2011.

Podsjetimo, Policijska Misija Evropske Unije u Bosni i Hercegovini otvorena je 1. januara 2003. Riječ je o prvoj Policijskoj misiji utemeljenoj u okviru Evropske Politike Sigurnosti i Odbrane (EPSO).
EUPM je nasljednik Međunarodne Policijske misije Ujedinjenih Nacija (ili International Police Task Force / MINUBH) kojom je komandovao General žandarmerije COEURDEROY. Glavne misije EUPM-a su bile usmjerene na primarnu ulogu uspostavljanja policijskih snaga koje djeluju u skladu sa evropskim standardima, prateći naročito tok procedura, dajući tehničke savjete i ekpsertize za poboljšanje prakse i najzad podržavajući tehničke napore modernizacije.

Od 1. januara 2003. do 31. decembra 2011, Francuska je u kontinuitetu podržavala i dinamizirala ovu evropsku komponentu, rasporedivši tako 265 policajaca i žandarma, shodno njihovim znanjima u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, granične kontrole, u obavještajnom radu ili obuke.
31. decembra 2011, EUPM će zatvoriti svoja vrata i uposlenici francuskog kontingenta će se definitivno povući sa ovog prostora vanjskih operacija.

Posljednja promjena 19/10/2016

Početak stranice