Ambasador na biciklističkom maratonu Bihać-Srebrenica (11. juli 2013.)

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini, g. Roland Gilles, u pratnji Specijalnog predstavnika Evropske unije i šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, g. Petara Sørensena, učestvovao je sa još oko tri stotine učesnika u devetom biciklističkom maratonu Bihać-Srebrenica, organizovanom povodom 11. jula 2013. godine, 18. godišnjice masakra oko 8.000 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine.

Gđa Claudia Carceroni de Carvalho, šampion u biciklizmu u Brazilu i Francuskoj, ove godine nije mogla uzeti učešće u samoj trci zbog nedavne povrede na biciklu ali je podržavala sa velikim žarom.

Ovo je drugi put da ambasador učestvuje u ovom maratonu ; prvi put je vozio sve tri etape. U julu 2013. godine, zbog obaveza mogao je učestvovati samo u trećoj i posljednjoj etapi maratona, koja je bila obilježena fizičkim naporom ali i pomaganjem onima sa slabijom kondicijom i brojnim razgovorima u vrijeme pauza. Sve ovo je ustupilo mjesto tišini i dignitetu dok su uz pljusak ulazili u Potočare.

Kasnije je ambasador, zajedno sa više desetina hiljada osoba, na ovom mjestu prisustvovao vjerskom obredu i ukopu posmrtnih ostataka četiri stotine i devet žrtava identifikovanih u posljednih godinu dana.

Posljednja promjena 06/01/2015

Početak stranice