195 zemalja usvojilo Pariški sporazum o klimi (12. decembar 2015.) [fr]

Ovaj istorijski sporazum o borbi protiv klimatskih promjena, usvojen je u Parizu nakon dvije sedmice intenzivnih pregovora.

U subotu 12. decembra, g. Laurent Fabius, predsjedavajući konferencije COP21, objavio je usvajanje Pariškog sporazuma o klimi. 195 zemalja učesnica u pregovorima, kao i Evropska unija, pozdravile su ovaj istorijski uspjeh međunarodne diplomatije. Nikada ranije, jedna ovako važna tema nije okupila ovaj broj šefova država i vlada.

Pregovori u Parizu, kojima je predsjedavala Francuska, okupili su 40 000 učesnika tokom dvije sedmice. Rezultat ovih razgovora je prvi globalni sporazum o klimi. Radi se o ambicioznom i obavezujućem tekstu koji ima za cilj ograničiti povećanje temperature na 1,5 °C do kraja stoljeća. Ali radi se tek o prvoj etapi, jer su ove zemlje odgovorne redovno ispunjavati svoje obaveze kako bi se ostvario ovaj cilj.

Uloga Francuske u zaključivanju ovog istorijskog sporazuma pozdravile su sve delegacije.

Saopštenje za štampu Ambasade Francuske u BiH

Pariški sporazum o klimi je uspjeh i za Bosnu i Hercegovinu

Pariški sporazum o klimi, potpisan 12. decembra, istorijski je uspjeh : riječ je o prvom globalnom sporazumu o klimi kojeg su prihvatile 195 zemlje, među kojima i Bosna i Hercegovina, nakon dugih pregovora vođenih pod predsjedavanjem Francuske.
Tim povodom, Ambasada Republike Francuske zahvaljuje delegaciji Bosne i Hercegovine na njenom doprinosu i učestvovanju u pregovorima.

Postizanje Pariškog sporazuma je također šansa i za Bosnu i Hercegovnu koja je osjetljiva na klimatske promjene. Naime, prema analizama Global Climate Risk Indexa, Bosna i Hercegovina je 2014. godini bila među tri zemlje u svijetu koje su bile najviše pogođene klimatskim promjenama.

Ovaj sporazum je tek prva etapa : sve zemlje će pristupiti obaveznim revizijama od 2020. godine u cilju ograničavanja porasta temperatura na 1,5°C.
Francuska, kao predsjedavajuća COP-a 21 do decembra 2016. godine, nastaviće sa pružanjem podrške Bosni i Hercegovini u ratifikaciji i implementaciji Pariškog sporazuma.

Vanjski linkovi :
COP21.gouv.fr

Bh. mediji o Pariškom sporazumu :

Radio Sarajevo
Klix
Nezavisne Novine
BHRT
BN Televizija
Patria

Posljednja promjena 30/12/2015

Početak stranice